Recepte 15–25 l balonam:
Pīlādžogām vēlams būt lielām, sulīgām un ļoti gatavām – tas ir svarīgākais priekšnoteikums, lai izdotos labs vīns. Tāpēc pīlādžus vīnam vislabāk lasīt mitrās vietās, ūdeņu tuvumā.
Padomi:
- Draugiem un paziņām izsludiniet, ka taisīsiet mājas vīnu. Iespējams, daudziem no viņiem ir dārzi, kuros paliek neizmantoti āboli un nenolasīti ogu krūmi. Mājas vīns ir lielisks veids, kā realizēt lielus ogu daudzumus.
- Svarīgākais, kas jāievēro, ir tīrība, pacietība un kvalitatīvs izejmateriāls, proti, labas un gatavas ogas.
- Vīns mīl lielus tilpumus – lai rūgšanas procesi noritētu labāk, iesaka izmantot vismaz 15 vai 25 litru balonus, ne mazākus.
- Gatavojot vīnu dzīvoklī, jārēķinās ar divām lietām: pirmkārt, jāatrod vieta, kur stāvēs spaiņi un baloni. Otrkārt, vaļējās rūgšanas posmā mājās nedaudz odīs pēc brūža un gaisā griezīsies augļu mušiņu bari… Labā ziņa – kolīdz vīnu sapilda balonos, vairs nav ne smaku, ne mušiņu!
- Ja vīns aiziet etiķī, to var mazliet pietaupīt, salejot pudelēs – augļu etiķis ir izcils, lai sagatavotu cepšanai gaļu. Sanāk brīnišķīgi gan cepeši, gan šašliki!