Īsi par svarīgāko
- Batātes jeb saldie kartupeļi uzturvērtības ziņā pat pārspēj parastos kartupeļus, jo satur daudz šķiedrvielu, dzelzs un kalcija, minerālvielas, provitamīnus un vitamīnus. Svarīgākās vielas šajos dārzeņos ir C, B, A vitamīni, kālijs un dzelzs.
- Saldo kartupeļu krāsa var būt ļoti dažāda – parasti mūsu veikalos nopērkami iegareni bumbuļi ar sārtu miziņu un koši oranžu mīkstumu, bet ir arī krēmkrāsas, sarkani, violeti un rozā, turklāt katrai šķirnei mēdz būt atšķirīgas garšas īpašības.
- Kaut gan pēc garšas saldie kartupeļi tiešām ir saldeni, tos var gatavot dažādos veidos – gan sautējumos un zupās, gan salātos un desertos. Ir dzirdēts, ka no saldajiem kartupeļiem gatavo arī miltus, kafiju un tēju.
Stiprina imunitāti
Saldajiem kartupeļiem piemīt pretiekaisuma iedarbība, ko nodrošina C un B6 vitamīns, mangāns un karotīni. Saldie kartupeļi palīdz uzlabot imunitāti, jo C un B6 vitamīns, dzelzs un fosfors ir lielisks komplekss imūnsistēmas stiprināšanai, kas padara organismu spēcīgāku cīņā ar dažādām infekcijām.
Batāte ir efektīva, slimojot ar deguna, bronhu un plaušu slimībām, atvieglo arī astmas simptomātiku. Tieši C vitamīna, dzelzs un citu uzturvielu koncentrācija palīdz bronhītu ārstēšanā. Saldie kartupeļi palīdz profilaktiskā cīņā ar audzējiem – šajā dārzenī esošais C vitamīns un bēta karotīns ir spēcīgi antioksidanti, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem.
Bērniem – tieviem un apaļiem
Batātes ir ieteicamas bērnu uzturā, jo tajās ir augsts salikto ogļhidrātu daudzums (nevis vienkāršo ogļhidrātu) un tās sniedz organismam enerģiju, kas mazajiem tik ļoti nepieciešama. Saldie kartupeļi ieteicami arī bērniem, kam ir tendence uz lieko svaru, un vispār saldos kartupeļus iesaka diabēta pacientiem, jo dārzenim ir zems glikēmiskais indekss, un tas nozīmē, ka cukura līmenis asinīs strauji nepaaugstinās.
Grūtniecei un stresainai māmiņai
Batātes ir visnotaļ ieteicamas grūtniecības laikā, jo satur folijskābi, kas svarīga augļa attīstībai. Tāpat arī jaunās māmiņas var droši iekļaut uzturā saldos kartupeļus, īpaši tad, ja slodze liela un stresa par daudz. Kā zināms, stresa laikā organismā samazinās kālija daudzums, tāpēc saldie kartupeļi, kas ir labs kālija avots, var darboties kā antidepresants. Ja jūties nemierīga, trauksmaina, piekususi un nespēj atbrīvoties, batāšu biezenis var nākt talkā, samazinot muskuļu spazmas un stabilizējot cukura līmeni asinīs, līdz ar to tas veicinās arī nomierināšanos. Arī dārzenī esošais B9 vitamīns un folijskābe labvēlīgi ietekmē pašsajūtu, nodrošinot labāku garastāvokli un paaugstinot darbaspējas.
Labi asinsvadiem un skaistumam
Saldie kartupeļi palīdz samazināt holesterīna līmeni, jo satur daudz šķiedrvielu un B6 vitamīnu. Batātes regulē arī ūdens balansu organismā, tādējādi samazinot arteriālo spiedienu, uzlabojot asinsriti un asinsvadu elastību, mazinot aterosklerozes risku.
Ir pētījumi, kas pierāda: lietojot uzturā saldos kartupeļus, zema blīvuma holesterīns var samazināties pat par 29%!
Ņemot vērā, ka saldie kartupeļi satur arī šķiedrvielas un kāliju, tā ir lieliska profilakse sirds asinsvadu slimību riskam.
Batātē esošie antioksidanti cīnās ar brīvajiem radikāļiem organismā, tādējādi uzlabojot arī ādas stāvokli, padarot to jaunāku un skaistāku. Tāpēc vismaz sievietēm noteikti ieteicams uzturā iekļaut saldos kartupeļus – gan jaunībā, gan klimaksa periodā.
Tievētāju un sportistu draugs!
Saldie kartupeļi ieteicami arī cilvēkiem, kas vēlas samazināt svaru, jo šim dārzenim ir gan zems glikēmiskais indekss, līdz ar ko ilgāk turas sāta sajūta, kā arī labas šķiedrvielas, kas tik ļoti nepieciešamas tievēšanas procesā. Turklāt saldos kartupeļus iesaka arī gremošanas uzlabošanai – C vitamīns, kālijs, karotīni un B grupas vitamīni nomierina iekaisīgus procesus gremošanas traktā, savukārt šķiedrvielas samazina aizcietējumu risku un uzlabo zarnu darbību.
Zināms, ka kālija nepietiekamība organismā var izsaukt krampjus, tāpēc saldie kartupeļi ir lielisks uzturs sportiskiem cilvēkiem. Batātes satur saliktos ogļhidrātus, ko ieteicams lietot pusotras stundas pirms treniņiem.
Zini!
Saldajiem kartupeļiem ir arī viena negatīvā īpašība – tie nelielā daudzumā satur oksalātus, kas dažos gadījumos var veicināt žultsakmeņu un nierakmeņu kristālu veidošanos.
Labs padoms
Ja saldos kartupeļus grib izmantot biezeņos, krēmzupās un desertos, var rīkoties šādi. Cepeškrāsni sakarsē 200 grādu karstumā, uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru un uz tā liek veselus saldos kartupeļus ar visu mizu. Tad kartupeli vairākās vietās sadursta ar dakšiņu, lai tas karstumā nepārsprāgst, un cep 1 stundu. Pēc tam mīkstumu varēs ērti izkasīt no mizas un tālāk izmantot pēc ieskatiem.