• Klāt pagānu Ūsiņa diena! Trīs neparastas pavasara svētku receptes

    Pagāni
    Estere Jansone
    14. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gatis Gierts
    Rīt, 14. maijā, pagāni svin Ūsiņa dienu. Ūsiņi ir pavasara pirmā zaļuma svētki. Ūsiņš ir auglības dievs, kurš atslēdz zemei vārtus un palaiž dzīvinošo rasu. Šajā dienā puiši peldina zirgus un vakarā jāj pieguļā, pūš taures. Vakarā meitas apciemo pieguļniekus.

    Laiks ziedot auglības dievam Ūsiņam! Lai atvērtu auglības vārtus, mūsu senči ziedoja olas, sīpolu mizas, spalvas, kaulus, naudas gabalus un sarkanu vilnas dziju. Lai tradīciju turpinātu modernie pagāni, var ziedot kredītkartes, mašīnas atslēgas, nonēsāto zīmolu apģērbu un tamlīdzīgi. Savukārt zirgu peldināšanu puiši var aizstāt, ezerā iestumjot motociklu.

    Kad Ūsiņam izpatikts, laiks parūpēties par savu vēderu. Ķēķa meistars Andris Ūpis rosina galdā celt pantāgu ar marinētām celmenēm, kūpinātu gaļu un kaltētām baravikām, bada pankūkām un liellopa sautējumu, bet uz kārā zoba likt vafeles ar putotu medu.

    Pantāgs ar marinētām celmenēm un lakšu pesto

    Vajadzēs:

    • 8 olas
    • 20 g sviestu
    • Nelielu sīpolu
    • 100 g kūpinātu gaļu
    • 100 g marinētas celmenes
    • 1 tējkaroti kaltētu baraviku pulveri
    • Sāli pēc garšas
    • Maltus piparus pēc garšas
    • Pavasara zaļumus pēc iespējas

    Pagatavošana:

    Sīpolus nomizo un smalki sagriež. Sīpolu mizas noziedo uguns dievam, lai vasarā alus neaptrūkstas. Kūpināto gaļu sagriež nelielos gabaliņos.

    Uz karstas pannas liek sviestu, sīpolus un sagrieztu kūpinātu gaļu. Kad gaļa ar sīpoliem apcepta, pa vienai pievieno olu. Sāli un piparus pievieno pēc garšas.

    Cepot maisa līdz olas gatavas.

    Pa virsu kārto marinētas celmenes, pavasara zaļumus (gārsu, nātres, pieneņu lapas, lociņus, mētras). Pārkaisa ar kaltētu baraviku pulveri un pievieno čili eļļu un lakšu pesto.

    Čili eļļa

    Vajadzēs

    • 1 čili
    • 1 ēdamkaroti medu
    • 2 ēdamkaroti ābolu etiķi
    • 100 ml rapšu eļļu

    Pagatavošana

    Čili smalki sagriež, ja vēlas, var ar visām sēkliņām.

    Sagriezto čili samaisa ar pārejām sastāvdaļām.

    Lakšu pesto

    Vajadzēs

    • 100 g lakšus (var izmantot jebkurus zaļumus)
    • 3 ķiploku daiviņas
    • 50 rīvētu cieto sieru
    • Sulu no ½ citrona
    • 5 g sāli
    • 50 g grauzdētus lazdu riekstus bez miziņām
    • 80 ml olīveļļu

    Pagatavošana

    Visas sastāvdaļas sablendē, pagaršo, ja nepieciešams pievieno sev tīkamo sastāvdaļu.

    Kuru alu izvēlēties?

    Uz tava šķīvja ir intensīva un garšbagāta buķete, tāpēc to papildinās neliela atelpa un svaigums, ko sniedz Ausma. Savukārt apiņotais bezalkoholiskais alus Skaidrais apinis būs lielisks apetītes vecinātājs.

    Bada pankūkas

    Vajadzēs:

    • 4 olas
    • 300 g miltus
    • ½ tējkarote cepamo pulveri
    • 40 g kausētu sviestu
    • 200 ml kefīru
    • Sāli

    Pagatavošana

    Sakuļ olas, pievieno izkausēto sviestu, tad kefīru un samaisa.

    Samaisa miltus ar cepamo pulveri un sāli.

    Miltu maisījumu pakāpeniski pievieno olām un kefīram. Visu kārtīgi samaisa.

    Mīklai pēc konsistences jālīdzinās skābajam krējumam.

    Pannu kārtīgi uzkarsē, labi ieeļļo. Lej mīklu pannā un pankūkas cep no abām pusēm brūnas.

    Liellopa gaļas sautējums

    Vajadzēs

    • 2 kg liellopa gaļu (vaigi, ribas, oso buco, aste)
    • 5 burkānus
    • 3 sīpolus
    • 3 ķiplokus
    • 1 selerijas sakni
    • 15 svaigu rozmarīnu
    • 200 g miltus
    • 20 g sāli
    • 4 g paprikas pulveri
    • 60 g cukuru
    • 1 g kajenas piparu pulveri
    • 4 g kumīnu
    • 4 lauru lapas
    • 4 g maltu koriandru
    • 1 l buljonu

    Pagatavošana

    Noskalo un nomizo dārzeņus. Sagriež dārzeņus rupjos gabalos, sīpolus četrās daļās, ķiplokus atstāj daivās.

    Miltus samaisa ar garšvielām un ieber lēzenā traukā. Gaļas gabalus atstāj tik lielus, lai var uzlikt uz pannas.

    Gaļas gabalus apviļā miltu maisījumā un liek uz karstas, ieeļļotas pannas. Cep no visām pusēm brūnu.

    Kamēr gaļa cepās, iedzer alu. Izvēlies kaut ko vieglu, jo sautējums gatavosies vairākas stundas.

    Kad gaļa apcepusies, to liek ugunskura katlā ar augstām malām.

    Kad visa gaļa apcepta, tad uz tās pašas pannas apcep visus dārzeņus un pievieno gaļai.

    Uz pannas uzlej ūdeni un ļauj pavārīties 5 minūtes, tad pārlej pāri gaļai.

    Pievieno rozmarīnu, lauru lapas un buljonu. Liek uz katla vāku un sautē uz mazas uguns aptuveni četras stundas.

    Sautē līdz gaļa mīksta. Pasniedz ar pankūkām un alu.

    Kuru alu izvēlēties?

    Ticiet, bija vērts gaidīt vairākas stundas, jo balvā pie spēcinošā sautējuma un bada pankūkām rotaļai pievienojas stiprinieks – miežvīns Pokaiņu mežs. Savukārt Purva medus būs malks svaiguma ar skābenu brūkleņu pieskārienu.

    Plānās vafeles ar putotu medu

    Vajadzēs

    • 200 g miltus
    • 3 olas
    • 30 g cukuru
    • 1 g vaniļas cukuru
    • 2 g sāli
    • 100 ml pienu
    • 100 g sviestu

    Pagatavošana

    Izkausē sviestu un atstāj atdzist.

    Olas iesit bļodā ar augstām malām, pievieno cukuru. Saputo ar putojamo mikseri līdz masa dubultojusies. Pievieno pienu un izkausēto sviestu.

    Miltus samaisa ar sāli un vaniļas cukuru.

    Miltu maisījumu iesijā olu masā, turpina visu maisīt ar mikseri, līdz iegūst viendabīgu masu bez kunkuļiem.

    Uz karstas, viegli ieeļļotas pannas lej mīklu 2 ēdamkarotes un ar apļveida kustībām izlīdzina plānā kārtiņā.

    Uz vidējas uguns cep minūti no katras puses. Kamēr vafeles cepas, glāzē lej Pļavas Laumu un iepazīst dzēriena aromātisko raksturu.

    Gatavo vafeli ņem nost no pannas un uzreiz saloka kā vēlas.

    Pasniedz ar putotu medu un alu.

    Putots medus

    Pagatavošana

    100 g medu puto 15 minūtes ar mikseri, līdz tas kļuvis gaišs un gaisīgs.

    Rabarberi sīrupā

    Vajadzēs:

    • 300 g rabarberu
    • 150 g cukura
    • 150 g ūdens

    Pagatavošana:

    Rabarberus nomazgā, nomizo un mizas saglabā. Katliņā ieber cukuru.

    Pievieno ūdeni un mizas. Uz vidējas uguns vāra 10 minūtes.

    Rabarberus sagriež šķēlītēs. Rabarberus pievieno sīrupam, vāra vienu minūti. Katliņu ņem nost no uguns un ļauj atdzist.

    Pasniedz aukstu kopā ar vafelēm.

    Kuru alus izvēlēties?

    Salds saldu nemaitā. Reizēm pēc kārtīgas pamata maltītes noslēgumā ir jābūt nevis punktam, bet izsaukuma zīme izteiksmē, liekot mēlei iestigt saldajā nektārā. Turpretī, tie, kuri priekšroku dod kontrastiem, novērtēs neticamo un daudzslāņaino garšu salikumu. Simulakrs ir alus, kurš valkā vairāk par vienu masku. Nometot vienu, parādās cita, radot īstu apjuku tam, kurš to baudīs.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē