Jaunās nātres ir bagātas ar vitamīniem un minerālvielām, tās ir iedarbīgs līdzeklis sirds un asinsvadu slimību profilaksei, efektīvs reimatisma ārstēšanas līdzeklis. Visvērtīgākās nātres ir pavasarī, kamēr vēl nav ziedējušas. Garšas ziņā jaunās nātres nedaudz atgādina spinātus, taču ar pikantāku un intensīvāku garšas buķeti. No mazajām lapiņām ieteicams izspiest sulu, jo tā ir lielisks vitamīnu koncentrāts, turklāt labi veicina vielmaiņu. Nātru sulu vēlams baudīt pa vienai tējkarotei trīsreiz dienā, jo tas ir arī sava veida jaunības eliksīrs un līdzeklis garīgo spēju atjaunošanai un veicināšanai.
Lasot nātres, var uzvilkt cimdus vai lapas griezt ar šķērītēm, bet jāievēro, ka jāgriež tikai nātres augšdaļa, 2–4 augšējās lapas.
Ja gadās ar nātri sāpīgi apdedzināties, tā pati nātre ir labs pretlīdzeklis – lapiņu saspaida tā, lai izspiežas sula, un ar to apziež sadzelto vietu.
7 padomi par nātru lietošanu uzturā:
- Ēšanai izmantojamas gan lielo, gan mazo nātru lapiņas.
- Lapiņas vislabāk plūkt ar cimdiem rokās.
- 60 grādu karstumā nātres zaudē asumu, tādēļ pirms lietošanas tās vajadzētu applaucēt karstā ūdenī.
- Ja jaunām nātrēm virzienā no apakšas uz augšu vairākkārt pārbrauc ar roku, dzēlīgie asumiņi tikpat kā pazūd.
- Nātru sēklas tautas medicīnā uzskata par iedarbīgu līdzekli potences veicināšanai.
- Nātru tēja ir brīnišķīgs līdzeklis organisma attīrīšanai un maigas ādas iegūšanai. To lieto gan kā tēju dzeršanai, gan kā līdzekli sejas un kakla ādas kopšanai: svaigas lapiņas ieber tējkannā, aplej ar verdošu ūdeni un ļauj vismaz 5 minūtes ievilkties.
- Sasmalcinātas nātres var pievienot dārzeņu zupām, sautējumiem, kartupeļu biezputrai, maizes mīklai, salātiem.
Noteikti pamēģini!
Nātru kokteilis enerģijai
- 250 ml piena
- 3–4 ēdamkarotes nātru sulas
- 2 ēdamkarotes šķidra medus
- mārpuķīšu ziedlapiņas
Pienu rūpīgi sakuļ ar nātru sulu un medu, pārkaisa ar mārpuķīšu ziedlapiņām.
Nātru biezenis
- 2 saujas jauno nātru
- 1 ēdamkarote pākšaugu (zirņu vai pupu) miltu
- 2 ēdamkarotes riekstu un sēklu
- ūdens – tik daudz, lai pārklāj nātres un pēc vārīšanas to nevajag izliet, bet kopā ar nātrēm iemaisīt sastāvā
- nedaudz eļļas
Salasītās jaunās nātrītes jānomazgā divos ūdeņos. Vispirms lielā ūdens daudzumā bļodā jānoskalo visi netīrumi no lapām. Pēc tam nātres ieliek caurdurī vai sietā un zem tekoša ūdens nomazgā, lai būtu pavisam tīras.
Katliņā liek nātres un vāra ļoti mazā ūdens daudzumā.
Piestā saberž arī riekstus un/vai sēkliņas.
Pannā uzkarsē eļļu un apgrauzdē zirņu vai pupu miltus, riekstus un sēklas.
Kad nātres mīkstas, visas sastāvdaļas liek dziļā bļodā un sablendē viendabīgā masā.
Biezenis kādu laiku var stāvēt arī ledusskapī.
Idejas salātiem
nātru lapiņas + biezpiens + ķiploks + eļļa
nātru lapiņas + vārītas olas + maurlociņi + krējums
nātru lapiņas + salātlapas + redīsi + krējums vai eļļa