Mizotāju veidi
- Asmens var būt novietots gan horizontāli, gan vertikāli. Pieredze liecina, ka mizotāji ar horizontālo asmeni ir daudzfunkcionālāki un noņem plānāku miziņu, labi piemēroti gurķu, burkānu mizošanai. Vertikālie asmeņi būs ērti kartupeļu mizošanai.
- Ir mizotāji ar fiksētu asmeni un ir ar nefiksētu. Nefiksēts asmens (peldošs, kustīgs) labāk piemērojas konkrētā augļa vai dārzeņa formai un ātrāk tiek galā ar nelīdzenumiem. Fiksētais asmens var iesprūst, ja nelīdzenumi lieli.
- Izvēloties modeli ar gludu vai ar rievotu asmeni, jāņem vērā, ka rievotie asmeņi vairāk piemēroti dārzeņiem un augļiem ar plānu miziņu, gludie – burkāniem un kartupeļiem.
- Kreiļiem jāizvēlas mizotājs ar divpusēji uzasinātu asmeni.
- Pievērs uzmanību arī atstarpei starp asmeņiem – jo tā platāka, jo biezākas mizas tiks noņemtas.
- Aplūko materiālu, no kāda darināts asmens. Pārsvarā izmanto nerūsējošā tērauda asmeņus, kas ir asi un izturīgi, savukārt mūsdienīgie keramiskie asmeņi ir higiēniskāki lietošanā, tie ir neitrāli un nerada nekādus savienojumus, saskaroties ar skābēm un citām vielām. Diemžēl keramiskie asmeņi ir krietni neizturīgāki par nerūsējošo tēraudu.
- Apskati arī, no kāda materiāla gatavots rokturis – tam jābūt vieglam, gludam, bez savienojuma vietām un neslīdošam, kā arī higiēniskam. Vislabāk šiem nosacījumiem atbilst plastmasa. Nopērkami arī naži un mizotāji, kam rokturis ir ar īpašu pretmikrobu pārklājumu.
Raksta turpinājums: