Kam pievērst uzmanību?
Izvēloties pievērs uzmanību:
- Pērkot jaunu dārzeņu nazīti, jāraugās, lai nazis ir viegls un tiešām mazs – ar īsu un asu asmeni, kura gals var būt spics un ass vai arī nedaudz ieliekts (tāds gals noderēs kartupeļu acu izņemšanai).
- Spalam jābūt ērtam un neslīdošam.
- Svarīgi, lai rokturis ērti iegultu plaukstā un nespiestu, tāpēc jāpievērš uzmanība, lai tā maliņas būtu noapaļotas, nevis kantainas vai asas. Pārbaudi to, nevis tikai paņemot rokās, bet cieši satverot.
- Novērtē, kā spals piestiprināts asmenim; vai salaidumvieta ir pietiekami masīva (dažkārt jau ar aci jau redzams, ka stiprinājums nebūs izturīgs).
- Asmeņi lielākoties tiek darināti no nerūsējošā tērauda. To kvalitāte mēdz būt ļoti atšķirīga. Ja tēraudam pievienots hroms, asmens ir izturīgāks. Kvalitāti visvieglāk noteikt pēc cenas – jo tā augstāka, jo izturīgāks asmens. Ja vērtē pēc izskata – asmenim jābūt vienā krāsā, uz uzasinātās joslas nedrīkst būt nekādu švīku. Nekvalitatīvs asmens būs bieži jāasina, turklāt neass tas kļūst ļoti ātri.
- Uz dažiem nažiem redzama norāde – apstrādāts ar lāzeru. Tas nozīmē, ka nazis nebūs jāasina, tas griežot uzasināsies pats.
- Jauns asmeņu materiāla veids ir keramiskie asmeņi, tie darināti no speciāla sastāva, kam pievienots cirkonijs. Tie ir pietiekami asi, nav jāasina, bet maksā salīdzinoši dārgi, turklāt nav īpaši izturīgi pret kritieniem vai sitieniem.
Raksta turpinājums: