Sagatavošana
Kad zoss pārnesta mājās, tā rūpīgi jāatspalvo. Vislabāk pūku nodedzināt ar atklātu uguni – uz gāzes liesmas vai ar šķiltavām.
Izņemt zosij taukus vai ne – tas ir gaumes jautājums. Ja tauki paliks, cepetis būs ļoti trekns, tādēļ, ja tauku daudz, noteikti jāizņem vismaz daļa. Izņemtos zosu taukus var sagriezt gabaliņos, izkausēt, izkāst un saliet trauciņos. Vēlāk šos taukus var izmantot cepšanai, pastētēm.
Sablendē ķiplokus, sajauc ar sāli un pipariem un ar šo maisījumu pamatīgi iemasē zosi gan no iekšpuses, gan ārpuses. Bet ielāgo – nevis iesmērē, bet tiešām pamatīgi, pamatīgi iemasē, nežēlojot laiku un spēku.
Tad zosi mūsdienu smalkumam iesmērē ar dabisko marinētāju – sarīvētu vai sablendētu svaigu ananasu. Nekādas etiķa marinādes zosij neder – zoss ir karalisks putns, un to nevajag sabojāt ar lētām lietām.
Iemarinēto zosi rūpīgi ietin pārtikas plēvē un liek uz 12 stundām vēsumā.