Šī recepte sicīlietim Mauro ir mīļa kopš bērnības, kad ik svētdienu (bez izņēmumiem!) viņi devās ģimenes pusdienās pie vecmāmiņas: «Tikko pa durvīm iekšā, mēs ar brāli uzreiz lūkojāmies, vai kaut kur nestāv liela bļoda, pārsegta ar salveti vai šķīvi. Parasti to, protams, atradām, un tur iekšā – šie dievīgie rīvmaizē panētie kartupelīši. Bļoda gan vienmēr bija nolikta kaut kur maliņā, jo vecmāmiņa dusmojās, ja gribējām kartupelīšiem uzklupt jau pirms pusdienām. Tomēr mēs visādi mēģinājām novērst viņas uzmanību, lai pa kādam kartupelim nočieptu.
Mauro bijis izbrīnīts, ka latvieši, gatavojot panējumus, mērcē vispirms olā un tad miltos vai rīvmaizē. Sicīlieši dara vienkāršāk – tikai milti, ūdens un rīvmaize! Tātad kartupeļus nomazgā un nomizo, sagriež aptuveni 3 milimetrus plānās šķēlītēs. Sagatavo panējuma mīklu: bļodā iesijā miltus, pievieno sāli, piparus, rozmarīnu. Lēni maisot, pievieno ūdeni, līdz izveidojas viendabīga mīkla. Atsevišķā bļodā ieber rīvmaizi. Katliņā uzkarsē eļļu. Katru kartupeļu šķēlīti apviļā no visām pusēm mīklā, tad rīvmaizē. Cep verdošā eļļā, līdz šķēlītes kļūst brūnas. Tās kārto uz vairākkārt salocīta virtuves papīra dvieļa, lai nosusinātu lieko eļļas daudzumu. Visus kartupeļus gan necep reizē, bet pa daļām. Lieliski garšo kā piedeva pamatēdienam un arī uzkoda ar dažādām mērcītēm, piemēram, tzatziki. Panējuma mīklu var izmantot arī dārzeņu un siera fritēšanai, kā arī cepot tradicionālos sicīliešu arancini.
Projektu “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērija” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērijas” saturu atbild «Žurnāls Santa».
|