• Zupa brīvdienu talkai! Rasoļņiks

    Zupas
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    20. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Zupa, kas būs visgaršīgākā, lēni vārīta ugunskurā, kamēr tiek apdarīti pavasara darbi. Rasoļņika dvēsele ir skābēti gurķi. No tiem cēlies arī zupas nosaukums – rassol ir gurķu sālījums. Pārējās sastāvdaļas tradicionāli ir grūbas (vai rīsi), saknes un gaļa – cūkgaļa vai liellopu gaļa, kāda nu pieejama. Senāk rasoļņikā tradicionāli tika liktas arī nieres.  Starp citu, šī zupa būs lieliskas zāles, kad iepriekšējā naktī tā sirsnīgāk pasēdēts… 
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas

     

    • Grūbas vairākos ūdeņos noskalo, pārlej ar uzkarsētu ūdeni un noliek izmirkt un uzbriest, kamēr vāra buljonu.
    • Gaļu liek katlā, pārlej ar aukstu ūdeni, uzvāra, noputo, ūdeni nolej, katlu iztīra.
    • Gaļu no jauna pārlej ar 2,5 litriem auksta ūdens, pieliek 1 sīpolu, 1 burkānu, melnos un smaržīgos piparus, laurlapu. Sāli nepievieno, sāļums zupai būs no gurķu sālījuma.
    • Buljonu lēni vāra 2–3 stundas, līdz gaļa ir mīksta. Tad to no buljona izņem, padzesē, buljonu nokāš, pārpalikumus izmet.
    • Buljonā ber vēlreiz noskalotas grūbas, vāra 40–45 minūtes, līdz tās ir gandrīz mīkstas
    • 1 burkānu, 1 sīpolu un selerijas saknes gabalu sagriež mazos kubiņos, pannā uzkarsētā sviestā maisot apcep un pasautē zeltainus.
    • Liek katlā pie grūbām kopā ar tāpat kubiņos sagrieztiem kartupeļiem un vārīto gaļu. Visu vāra gatavu.
    • Sālītos gurķus nomizo, lieliem izgriež sēklotos vidiņus, sagriež kubiņos un liek gatavā zupā.
    • Pēc garšas pielej gurķu sālījumu. Līdzko zupa uzvārās, iemaisa sakapātus pētersīļus.
    • Katlu noņem no uguns, ļauj zupai 10–15 minūtes ievilkties. Pasniedz ar skābo krējumu.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē