Recepte diviem klaipiem
1.dienā
Miltos iemaisa garšvielas. Uzlej verdošu ūdeni. Rūpīgi samaisa. Pārsedz un uz nakti atstāj istabas temperatūrā.
2. dienā
Līdz 37 grādu temperatūrai uzsildītā ūdenī izšķīdina raugu, to uzlej iepriekšējās dienas plaucējumam, pieber 750 g rudzu miltu un samīca vijīgu mīklu. Pārklāj ar dvieli un istabas temperatūrā raudzē apmēram četras stundas. Pievieno sāli, sīrupu, atlikušo daudzumu rudzu miltu un lielāko daļu kviešu miltu. Spēcīgi un enerģiski izmīca mīklu. Apsedz un raudzē vēl vismaz 20 minūtes. Uz miltiem apbērtas darba virsmas mīklā iemīca atlikušos kviešu miltus. Mīklu sadala uz pusēm, izveido divus klaipus un liek ietaukotā kantainā 1,5 l tilpuma maizes formā. Pārklāj ar dvieli un uzraudzē 20 minūtes. Cep iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni stundu. Gatavību pārbauda, izņemot klaipu no formas un pieklauvējot pie apakšas. Dobja skaņa liecinās par tās gatavību. Karstos klaipus pēc izcepšanas pārsmērē ar remdenu ūdeni. Atdzesē krāsnī uz restītēm, ietītus dvielī.