- Dzēriena pagatavošanai atdzesētā, augstā, platā glāzē sajauc vermutu, sīrupu, laima sulu.
- Glāzi, kurā dzēriens tiks pasniegts, līdz pusei piepilda ar ledu un ieloka gurķa šķēli.
- Ielej sajaukto kokteili, pārlej ar toniku. Dekorē ar laima daiviņu.
Spritz kokteiļu vēsture ir patiesi eiropeiska. Pirmo reizi uzdzirkstījis 19. gadsimtā Veneto reģionā Itālijā, bet tā nosaukums cēlies no vācu spritzen – šļakstīties, izšļākties. Lieta tāda, ka tobrīd Venēcija vēl bija daļa no Austrijas impērijas – tāpēc austriešu diplomāti un militāristi šajā elegantajā ostas pilsētā bija bieži viesi. Raduši tveicīgās dienās veldzi meklēt vēsa alus kausā, tie rauca degunus, kad krodziņos uz galdiem celti itāļu vīni. Vīnu smalkumos austrieši nebija neko zinoši, un atdzerties no šiem skābuļiem nekādi nebija iespējams. Drīzāk piedzerties. Tā nu tika pasākts vīniem piespricēt kādu šļuku vēsa minerālūdens. Tieši tik vienkārši dzima mūsdienu glaunais kulta dzēriens.
*Aplēsts, ka Veneto reģionā ik dienu tiek iztukšoti 300 tūkstoši glāžu sprica!
*Vispopulārākais no spritz kokteiļu kompānijas, protams, ir dzīvespriecīgais, oranžsarkanais venēcietis Aperol Spritz. Šī dzēriena sastāvā ir proseko, aperitīvs Aperol, kā ari minerālūdens.
*Klasiska spritz formula ir šāda: 3 daļas baltvīna vai dzirkstošā vīna, 2 daļas rūgtā aperitīva, kā arī 1 daļa burbuļu – dzirkstvīna vai minerālūdens. Tomēr šai formulai ir daudz atkāpju, variāciju un papildinājumu. Pagatavošana ir burvīgi vienkārša: ietilpīgu glāzi līdz pusei piepilda ar ledu, tad pievieno vīnu, aperitīvu (sīrupu vai sulu), un visbeidzot – ķirsītis uz tortes – burbuļu šļakatas!