• Vistas gaļa Marokas gaumē. Vairas Vīķes-Freibergas bērnības gardākā recepte un atmiņu stāsts

    Slavenību receptes
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Bijušās prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pirmās spilgtākās bērnības garšas saistās ar Maroku, kurā viņas ģimene nonāca, kad pēc kara devās prom no Latvijas bēgļu gaitās: «Reiz pie draudzenes nobaudīju šo vistu ar safrāna piedevu un man ļoti garšoja. Safrāns, starp citu, Marokā bija lēts – ikdienas virce, nekāds luksuss.»
    Sarežģītība
    Zema
    Personas
    2
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    10m
    Pagatavošana
    25m
    Kopējais laiks
    35m
    3 vērtējumi
    5/5

    «Marokāņi šo ēdienu pasniedz ar kuskusu. Manai mammai tas nebija viegli, tā bija liela akrobātika. Lai kuskuss būtu patiesi garšīgs, tas bija jātvaicē vispirms uz lielāka katla, tad uz mazāka katla, bet mums nebija pat plīts. Sākumā gatavojām uz viena prīmusa. Kad kļuvām turīgāki – uz diviem. Vēlāk sākām turēt vistas. Tad reizi nedēļā varējām ēst vistas gaļu. Mamma vārīja zupu, gatavojām aukstos cāļa salātus, mērces un to, ko amerikāņi sauc chicken a la king (tradicionāli vista sēņu, sīpolu un Jamaikas piparu mērcē). 

    Šo vistu ar safrānu nobaudīju Marokā pie draudzenes. Man ļoti iegaršojās, tā bija marokāņu specialitāte. Mājās izstāstīju recepti mammai, un viņa to pagatavoja.

    Es mammai vienmēr izstāstīju tās receptes, ko biju kaut kur pie draudzenēm baudījusi un kas man bija iegaršojušās.

    Mamma bija priecīga un gatava pamēģināt. Bet, ja es pati gribēju ko pagatavot pēc kādas jaunas receptes, viņa to enerģiski apslāpēja, liekot saprast, ka nekāda eksperimentēšana nebūs! Man šķiet, viņa baidījās, ka es varētu rīkoties par daudz izšķērdīgi. Ja mēs vispār gribējām izdzīvot, mammai viss bija jāizplāno uz milimetru un gramu. Safrāns, starp citu, Marokā bija lēts – ikdienas virce, nekāds luksuss. Taču Kanādā mamma pārtrauca šo ēdienu gatavot, arī es negatavoju, jo tur safrāns bija ļoti dārgs,» atceras Vaira Vīķe-Freiberga.

    Recepte – kā pagatavot Marokas vistu:

    Citas slavenību receptes:

     

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē