Runa ir nevis par tumšzaļo, pavisam cieto ārējo arbūza apvalku, bet gan tā gaišzaļo daļu, ko ar vieglu rokā kopā ar mizu parasti metam laukā.
Bet nesteidzies to darīt – arbūza zaļajai daļai piemīt gurķa svaigums un kraukšķīgums, taču termiski apstrādāts tas drīzāk atgādina kabaci.
Tas tad arī pasaka priekšā, kā arbūzs izmantojams, proti: ja tvaicē vai sutini dārzeņus, kabača vietā vari piešaut kubiņos vai salmiņos sagrieztu arbūza mizu. Savukārt svaigu, plānās šķēlītēs sagrieztu – gurķa vietā.
Plāni sagriezts, zaļais arbūzs salātiem piešķir svaigumu un priecīgu kraukšķi. Salātos arbūzus labprāt pievieno austrumnieki.
Salāti japāņu gaumē
- arbūza zaļā daļa
- ēdamkarote sezama sēkliņu
- Mērcei: rīsu etiķis un soja vienādās proporcijās, nedaudz cukura
Arbūzu sagriež plānās garenās šķēlēs (vislabāk ar mizojamo nazi). Sēkliņas apgrauzdē. Pagatavo mērci. Visu sajauc kopā.
Salāti vjetnamiešu stilā
- apmēram 200 g zaļās arbūza daļas
- viens burkāns
- sarkanās paprika pāksts
- čili pāksts (bez sēkliņām)
- neliela sauja grauzdētu zemesriekstu
- neliela buntīte svaigas kinzas un piparmētru
- Mērcei: ēdamkarote sojas, ēdamkarote vīnogu kauliņu eļļas, ēdamkarote laima sulas un neliela šķipsniņa cukura.
Arbūzu, burkānu un paprika sagriež garos salmiņos, zemesriekstus sasmalcina, zaļumus sakapā. Pagatavo mērci un iejauc salātos.