Blogā naskoties.com savas receptes pierakstu nepilnus divus gadus. Iepriekš ar tām dalījos tikai draugu un paziņu lokā, taču ar laiku sapratu, ka tās vērts nodot arī plašākam gatavotāju pulkam. Neilgajā pastāvēšanas laikā blogs pulcējis tūkstošiem un tūkstošiem interesentu, tāpēc arvien turpinu priecāties par pareizi izdarīto izvēli.
Par visu svarīgāk man šķiet receptes padarīt saprotamas katram, kurš izdomājis kaut ko pagatavot, tāpēc visbiežāk tās papildinu ar dažādiem komentāriem un ieteikumiem, kā kaut ko labāk darīt, vai – tieši otrādi – ko nevajadzētu pieļaut.
Manas virtuves nebalto dienu krājumu plauktā vienmēr atrodamas kārbiņas ar jau pagatavotiem turku zirņiem.
No tiem mūsmājās top ēdieni, kad neatliek laika ilgai cepešu šmorēšanai vai pēc darba dienas ir īpaši liels slinkums spiesties lielveikala rindās. Jāatzīst, ka arvien biežāk turku zirņi atrod vietu ne tikai pamatēdienu vai uzkodu sastāvā, bet arī desertos.
Lapu kāposta un turku zirņu biezzupa
SASTĀVDAĻAS:
1 kārba jeb 240 g pagatavotu turku zirņu
1/2 kārbas jeb 200 ml kokospiena
3–4 palielas lapu kāposta lapas
1 ķiploka daiviņa
200 ml pagatavota buljona
1/2 tējkarotes karija pulvera
sāls/pipari pēc garšas
+ pasniegšanai noderēs nosusināti turku zirņi, saldās paprikas pulveris, šķipsniņa sāls un olīveļļa ašai zirņu apgrauzdēšanai
PAGATAVOŠANA:
- Katliņā ber no šķidruma atbrīvotus turku zirņus, tiem pievieno lapu kāposta mīksto daļu (bez kātiem), karija pulveri, nomizotu ķiploka daiviņu un kokospienu, visas sastāvdaļas ar rokas blenderi* samaļ viendabīgā masā.
- Katliņa saturam pievieno buljonu, apmaisa, tad karsē uz vidējas uguns kādas 7–10 minūtes. Beigās atliek vien pēc garšas pievienot sāli un maltus melnos piparus.
- To dažu vārīšanās minūšu laikā uz pannas sakarsētā eļļā no visām pusēm apbrūnina nosusinātus turku zirņus, kam pievienots paprikas pulveris un sāls, tad arī kraukšķis zupas virspusei ir pagatavots.
- Zupu lej bļodiņās un pārber ar apceptajiem turku zirņiem.
*Ja mājās rokas blendera nav, malšanas darbus var paveikt arī virtuves kombainā.
Turku zirņu šokolādes kraukšķis
SASTĀVDAĻAS:
1 kārba jeb 240 g pagatavotu turku zirņu
150 g šokolādes pēc izvēles (šoreiz izmantoju piena šokolādi)
1 tējkarote kanēļa
1 ēdamkarote olīveļļas
PAGATAVOŠANA:
- Nosusinātus turku zirņus izber uz cepampannas, to liek līdz 200 °C sakarsētā cepeškrāsnī un tur zirņus pilnībā nožāvē. Tas paveicams apmēram 7 minūtēs.
- Bļodā sajauc olīveļļu un kanēli, maisījumā ber turku zirņus, kārtīgi apviļā, atkal tos izber uz cepampannas un liek atpakaļ cepeškrāsnī grauzdēties – apmēram 30 minūtes.
- Karstos turku zirņus ber izkausētā šokolādē, visu samaisa, masu vienmērīgi izklāj uz cepampapīra, tad atstāj vēsā vietā pilnībā sastingt, pēcāk kraukšķi sagriež ar nazi vai vienkārši salauž mazākos gabaliņos.
Turku zirņu ātrā kūka
SASTĀVDAĻAS:
400 g pagatavotu un nosusinātu turku zirņu
1 vidēja izmēra banāns
70 g zemesriekstu sviesta
3 ēdamkarotes medus saldumam (medu var aizstāt ar cukuru vai kādu citu saldinātāju pēc izvēles)
1/2 tējkarotes cepamā pulvera
150 g šokolādes pēc izvēles (šoreiz pusi liku balto šokolādi, otru pusi – piena)
150 g piena šokolādes kūkas pārklāšanai
70 g kviešu miltu
vaniļas ekstrakts vai vaniļas cukurs
šķipsniņa sāls
+ kokosriekstu skaidiņas, žāvēti augļi, ogas vai rieksti pēc izvēles
PAGATAVOŠANA:
- Bļodā ber turku zirņus, tiem pievieno banānu, vaniļas cukuru vai vaniļas ekstraktu, sāli, zemesriekstu sviestu un medu. Sastāvdaļas samīca ar dakšiņu. Masai nav jābūt viendabīgai. Svarīgi vien, lai turku zirņi vairs nav apaļas formas un pārējās sastāvdaļas sajaukušās.
- Masai pievieno miltus un cepamo pulveri, samaisa, tad pieber 150 gramus gabaliņos sagrieztas šokolādes un, ja gribas, kokosriekstu skaidiņas, sasmalcinātus riekstus, žāvētus augļus vai ogas. Šoreiz kūku papildināju ar kokosriekstu skaidiņām.
- Mīklu izlīdzina apmēram 20 × 20 cm lielā cepampannā, kas izklāta ar cepampapīru.
- Kūku liek līdz 175 °C sakarsētā cepeškrāsnī un gatavo 45 minūtes, tad to pārber ar sasmalcinātu atlikušo šokolādi un iestumj uz minūti atpakaļ cepeškrāsnī, lai šokolāde izkūst. Pēcāk šokolādi ar karoti vienmērīgi izlīdzina.
- Turku zirņu ašo kūku atdzesē, tad griež gabaliņos un pasniedz. Kūka būs mīksta un mitra, šokolādīga un garšās pilnīga.