Šīs nedēļas žurnālā IEVA noslēdzam rakstu sēriju Tiekamies pie viena galda!, kuras ietvaros es devos pie Latvijā dzīvojošiem ārzemniekiem, kas no sirds iedzīvojušies mūsu zemē. Mēs runājām, kā viņiem klājas Latvijā un kopā gatavojām gardus ēdienus.
Šoreiz mēs devāmies viesos pie Rīgā dzīvojošā amerikāņa Maikla Jūdžina Perdue jeb Maika, kā viņu sauc draugi un paziņas. Ar Maiku iepazinos, jo viņš ir neparasta alus veikaliņa un bāra BeerFox īpašnieks. Ja ieiesiet kādā no šīm vietām un Maiks būs uz vietas, droši varat iet viņam klāt un uzsākt sarunu.
Šoreiz Maiks mums pagatavoja divus ēdienus un piedāvāja nogaršot vēl trešo – valriekstu vīna aperitīvu, kas ir tapis jau jūnijā. Maika piedāvātie ēdieni bija ļoti vienkārši, bet supergardi. Šoreiz tā sanāca, ka uz interviju man līdzi bija mans mazais dēlēns un kopš šīs reizes mans puika ik pa laikam paprasa, lai uzcepu „picu kā pie Maika”. Un ziniet man nav iebildumu to darīt, jo tas ir tik vienkārši un, atzīšos, arī man garšo.
Savukārt otra recepte – marinētais siers – ir feina uzkoda, kas piestāvēs pie alus vai vīna.
Šajās tikšanās reizēs ēdiens, protams, ir svarīgs, bet galvenās tomēr ir sarunas. Un šajā rakstu sērijā mani visvairāk sajūsmina iespēja paskatīties uz manu dzimteni ar citām acīm. Piemēram, mēs mēdzam sūkstīties, ka Latvijā jau nekā tāāāda nav – ne mums augstu kalnu, ne dziļu klinšu aizu, ne okeāna viļņu. Bet te viens amerikānis, kurš daudz ceļojis, runā par Latvijas dabu ar milzīgu apbrīnu un sajūsmu, ka sāc domāt – hm, patiešām!
Maiks, kurš ir radis pie Amerikas plašumiem, ir sajūsmā, ka Latvijā daba ir tik dažāda un tik viegli aizsniedzama. Stunda automašīnā, un tu esi pie jūras. Otra stunda – un vari būt pie milzīga ezera vai skaistā, īstā mežā.
Projektu “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērija” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērijas” saturu atbild «Žurnāls Santa».
|