1. Sagatavo sastāvdaļas. Pagatavo buljonu un uzliek uz plīts karsēties. Notīra un sakapā sīpolu. Nomazgātiem un nosusinātiem sparģeļiem no apakšas nogriež cieto daļu, to neizmantosim. Tad nogriež 3–4 cm no sparģeļu augšējās ziedu daļas un sagriež gareniski uz pusēm, to izmantosim beigās, kad risoto jau būs gatavs. Sparģeļu vidējo daļu sagriež apmēram 1 cm biezās ripās. Atver vīnu.
2. Pannā sakarsē olīveļļu, pievieno pusi sviesta un uz mazas liesmas apcep sīpolu, līdz tas kļūst caurspīdīgs un tikai pēc tam nedaudz zeltains, pievieno timiāna zariņu.
3. Pieber rīsus, palielina liesmu uz vidēji lielu un arī pavisam nedaudz apcep, līdz tie ir kļuvuši caurspīdīgi un sasūkušies ar sviestiņu.
4. Pielej baltvīnu un ļauj alkoholam iztvaikot. Pievieno ripās sagrieztos sparģeļu gabaliņus, vidējo daļu. Visbeidzot pievieno 1/4 daļu karstā buljona, nogriež mazu liesmu un atstāj sautēties, ik pa laikam apmaisot, apmēram 20 minūtes. Pa daļām, kādos 3–4 piegājienos, pievieno atlikušo buljonu, ik pa brīdim apmaisa un pārbauda, vai pietiek šķidruma. Ja šķidrums ir izsautējies, jāpievieno nedaudz buljona. Gatavam risoto jābūt pietiekami mitram, plūstošam un krēmīgam, savukārt rīsiem – ar nedaudz kraukšķīgu vidiņu.
5. Kad rīsi gatavi, risoto pieliek atlikušo auksto sviestu, sarīvēto sieru un iemaisa, līdz tas kļūst krēmīgs. Pagaršo – ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Iemaisa sparģeļu augšējās daļas gabaliņus, kas sagriezti gareniski uz pusēm.
6. Noņem no liesmas, uzliek vāku un pagaida, līdz siers izkūst un risoto ir savilcies, apmēram 3 minūtes.
7. Pasniedz ar vēsu baltvīnu.
Padomi ideālam risoto!
- Pirmkārt, sīpoli ir jāsautē uz mazas liesmas, līdz tie kļūst caurspīdīgi, un tikai tad tos nedaudz apbrūnina zeltainus. Tad sīpoli gan perfekti izšķīst, gan piešķir risoto tik maigo garšu.
- Otrkārt, gatavošanas procesā pakāpeniski, pa kausiņam, jāpievieno karsts buljons (nevis vēss vai remdens) un tas visu laiku ir mīļi jāpieskata, ik pa laikam apmaisot. Buljons ir jāpapildina tikai tik daudz, lai tas ir krēmīgs un plūstošs un lai rīsi nepeld buljonā kā zupā.
- Treškārt, lai risoto izdotos superkrēmīgs, beigās tajā jāiemaisa auksta sviesta gabaliņi un zem vāka jāļauj dažas minūtes savilkties garšām.
- Šai receptei svarīgi arī pievērst uzmanību sparģeļiem. Ir nopērkami dažādi sparģeļi. Ja tie ir jauni un mīksti, var izmantot visu sparģeļa kātu. Ja tie ir vecāki, cietā daļa no kātiņa apakšas, kādi pāris centimetri, jānogriež, un tos šajā receptē neizmanto.