• Sātīgi, bet viegli — ķirbju un turku zirņu karijs

    Ēd un lasi
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    7. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Karijs šķietas tāds tāls un sarežģīts esam, bet tas ir mānīgi. Ja atņemam eksotisko garšvielu virteni, tas pats ķirbju sautējums ar zirņiem vien sanāk. Pagatavojams nieka 30 minūtēs, taču kas par aromātu, kas par sildošu sātu šajā ēdienā slēpjas. Bet no garšvielām nebīstieties vis – mūsu ziemā tās ir tieši laikā!

    Tev būs nepieciešams

    • 500 g ķirbja, sagriezts nelielos gabaliņos
    • 400 g novārītu vai konservētu turku zirņu
    • Neliels sīpols, sakapāts
    • Tējk. kapātu ķiploku
    • Tējk. kapātas ingvera saknes
    • 300 ml buljona (un vienā mierā derēs kubiņu buljons)
    • Šķipsna kurkumas pulvera
    • Tējk.  pulvera
    • Tējk. kaltētu kasuri methi (sierāboliņa lapas, var iztikt bez)
    • Tējk. koriandra pulvera
    • Tējk. sinepju sēklu
    • Tējk. asafētidas (var iztikt bez)
    • Sāls un svaigi malti melnie pipari
    • Vārīti basmati rīsi
    • Svaigas koriandra lapiņas

    Pagatavošana

    Katliņā virs vidējas liesmas lej eļļu, pēc mirkļa pievieno sīpolu, ķiplokus un ingveru. Maisot karsē divas, trīs minūtes. Atsevišķā bļodiņā sajauc visas garšvielas, izņemot sāli un piparus, pievieno karoti ūdens un samaisa, iegūstot pastas konsistenci. Pievieno katliņa saturam un sajauc. Pievieno ķirbi un rūpīgi samaisa. Pielej buljonu, uzvāra, uzliek vāku, samazina liesmu un turpina karsēt apmēram 10 minūtes. Iejauc zirņus, vēl nedaudz pakarsē.

    Pasniedz ar rīsiem, pārkaisītu ar svaigām koriandra lapiņām.

    Vēl vieglāk…

    Parastos baltos rīsus var aizvietot ar dārzeņu rīsiem – visvieglāk tos pagatavot no ziedkāpostiem vai brokoļiem (taisnības labad gan jāsaka, ka pēc skata un struktūras tie drīzāk atgādina kuskusu, ne rīsus). Abi pagatavojami, samaļot virtuves kombainā, sarīvējot uz rupjās rīves, vai kaut sasmalcinot ar nazi (ziedkāpostus gan smalcināt ir grūtāk). Vārīt vai tvaicēt šos rīsus nav nekādas vajadzības – pēc sarīvēšanas tos var vien pāris minūtes apsautēt uz pannas, pievienojot kādu šļuku olīveļļas.

    Garšu spēks

    Lai cik eksotiskas būtu indiešu garšvielas, latvieša ziemas tumsiņā tās patiesībā iederas kā nosalusi rociņa dūrainī. Vairumam piemīt sildošas un spēcinošas īpašības, tās liek asinīm riņķot straujāk un gremošanas sistēmai darboties ar pilnu jaudu. Īpaši uzteicams ir ingvers, kā arī nu par gandrīz maģisku pasludinātā kurkuma.

    Papildini pēc savas patikas

    • Šī recepte ir ļoti vienkārša – to noteikti var papildināt, piemēram, ar zaļajām kāršu pupiņām, lapu kāpostiem, burkāniem vai citiem dārzeņiem. Turku zirņu vietā labi piestāvēs krietna sauja Indijas riekstu.
    • Papildu sātīgumu un krēmīgumu iegūsi, ja buljona vietā pievienosi 250 ml kokosriekstu piena un 100 ml ūdens vai buljona.
    • Ja ar asumiņu attiecības atturīgas, čili pulvera vietā varam pievienot paprikas pulveri. No garšvielām te labi iederētos arī kumins un karija pulveris – ja tie iet pie dūšas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē