-
Alksnenes pieder pie rūgtajām sēnēm, tāpēc pirms marinēšanas, sālīšanas vai citādas gatavošanas tās rūpīgi jānovāra un jānomērcē.
Sēnes ber katlā uzkarsētā lielā ūdens daudzumā, kurā var izšķīdināt nedaudz sāls un citronskābes, lai sēnes pārāk nesamelnē. Vāra apmēram 20 minūtes, tad nokāš, liek traukā, pārlej ar aukstu ūdeni un mērcē vismaz 24 stundas, ūdeni vairākkārtīgi nomainot. Tad notecina.
- Nomērcētas un notecinātas alksnenes kārtām liek piemērotā traukā, vislabāk stikla vai keramikas, katru kārtu pārkaisot ar sāli.
- Uz 1 kg vārītu sēņu ņem 60 g sāls.
- Pa starpām sēnēm liek klāt ķiploka šķēlītes, laurlapas, dilles un citus garšaugus, pārkaisa piparus.
- Sēnes piespiežot cieši sablīvē, lai tās ir pārklātas ar izspiestu šķidrumu. Virsū uzliek slogu.
- Trauku turpmāk var papildināt ar nākamo sēņu porciju, līdz tas ir pilns.
- Jāraugās, lai sēņu šķidrums vienmēr tās pārklātu.
- Pārklātu trauku ar slogu virs sēnēm, uzglabā vēsā, sausā vietā.
- Pirms lietošanas sēnes nomazgā vai pat nomērcē tām lieko sāļumu.