Hokeja komandas “Baltijas vilki” treneris un hokeja halles “Kurbads” direktors Jēkabs Rēdlihs nāk no četru dēlu ģimenes, tāpēc visi bērnības nedarbi darīti kopā ar brāļiem. Kopā viņi nodedzinājuši kūpinātavu, kopā aizmukuši no bērnudārza, lai braukātos ar liftu, bet visa ģimene kopā braukusi laivu braucienos un pavadījuši neaizmirstamas “mohikāņu” vasaras lauku mājās pie Mēmeles, kur ēdiens gatavots uz ugunskura. Tāpēc Jēkaba īpašās vakariņas mammai notiks brīvā dabā un brāļu Rēdlihu bērnības ēdieni, palīdzot viesmīlības ekspertam Arvim Zēmanim, tiks gatavoti uz ugunskura.
Pirmā kārta. Uz uguns gatavota skābu kāpostu zupa ar kūpinātu gaļu
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas ribiņas – 1 kg
- Burkāni – 5 gab
- Selerija – 4 kāti
- Ķiploki – 1 gab
- Sīpoli – 1 gab
- Rozmarīns – 2 kātiņi
- Kartupeļi – 300 g
- Skābi kāposti – 800 g
- Lauru lapas
- Sāls – pēc garšas
- Pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Sagriež burkānus, seleriju, sīpolus, ķiplokus gabaliņos, pievieno kūpinātas ribiņas, lauru lapas, sāli, piparus un visu apcep karstā eļļā. Pievieno ūdeni un vāra buljonu. Kad buljons uzvārījies izņem ribiņas un tās noskrubina. Buljonā pievieno kartupeļus, skābus kāpostus un vāra līdz tie ir gatavi, beigās pievieno noskrubināto gaļu. Sāli un piparus pievieno pēc garšas. Zupu pasniedz ar skābu krējumu.
Otrā kārta. Grilētas vistas kājiņas ābolu un sinepju marinādē ar ceptiem kartupeļu salmiņiem un viegli marinētām gurķu ripiņām
Sastāvdaļas:
- Vistas kājas – 6 gab
- Āboli – 4 gab
- Sinepes – 3 ēdamkarotes
- Medus – 3 ēdamkartoes
- Baltvīna etiķis – 100 ml
- Olīveļļa – 50 ml
- Timiāns – 1 zariņš
- Gurķi – 3 gab
- Baltvīna etiķis – 50 ml
- Cukurs- 1 ēdamkarote
- Ķiploks – 1 gab
- Koriandra sēklas – 1 tējkarote
Pagatavošana:
Sagriež šķēlēs ābolus. Sajauc sinepes, etiķi, eļļu, medu un timiānu, visu kārtīgi izmaisa, liek iekša vistas kājas, atstāj uz apmēram 40 min iemarinēties. Cep vistas kājas uz karstas pannas kamēr tās ir gatavas. Sagriež kartupeļus salmiņos un cep sakarsētā eļļā uz pannas līdz tie ir gatavi, pievieno sāli pēc garšas.
Nomizo gurķus un sagriež ripiņās. Katlā ielej apmēram 200 ml ūdens, pievieno etiķi, koriandra sēklas, cukuru, ķiploku un visu uzkarsē. Pārlej gurķus un atstāj tos iemarinēties.
Vistas kāju pasniedz ar kartupeļiem un marinētiem gurķiem.
Deserts. Saldējums ar sīrupotām zemenēm un karameles matiņiem
Sastāvdaļas:
- Saldējums – pēc paša izvēles
- Zemenes - 200 g
- Cukurs – 5 ēdamkarotes
Pagatavošana:
Ber katlā 2 ēdamkarotes cukura un pielej nedaudz ūdeni, uzvāra cukura sīrupu. Sagriež zemenes un pārlej ar cukura sīrupu. Karsē 3 ēdamkarotes cukura uz pannas, kad cukurs ir izkusis tad no liela augstuma to lej virsū saldējumam, lai tas veido tādus kā matiņus. Saldējumu pasniedz ar karameles matiņiem un cukurotām zemenēm.
Skaties raidījuma “Vakariņas mammai” noslēdzošo epizodi kanālā TV3 plkst. 21.40 un nākamās paaudzes televīzijā Go3 jebkurā vietā un laikā!