- Siltumā 100 gramos piena un trīs ēdamkarotēs cukura pamodina paciņu laba presētā rauga.
- Izkausētu margarīnu sajauc ar ceturtdaļglāzi cukura, pieber mazliet sāls, pievieno skābo krējuma un puskilogramu miltu, tad pievieno pamodināto raugu un mīcot pamazām ber vēl miltus (kopā – nepilnu kilogramu).
- Mīca, kamēr mīkla ir elastīga, bet joprojām plīstoša un čaugana. Ja mīkla būs par biezu, pīrādziņi iznāks sausi kā cepumi.
- Pēc čaklas mīcīšanas un 15 minūšu rūgšanas jau var sākt gatavot pīrāgus.
- Pīrāgus veido, ņemot piciņu mīklas, – saveļ bumbiņu un tad no tās uz galda izveido pankūku. Virsū liek pildījumu, maliņas saceļ uz augšu un aizlipina, tad pildīto mīklas bumbiņu veļ otrādi un izveido vēlamo pīrāga formu – garenu, apaļu, trīsstūrveida.
5 pīrāgu padomi
Septiņi pīrāgu pildījumi
1. Siera un burkānu
Sarīvē sieru un vārītus burkānus, pievieno majonēzi un ķiplokus.
2. Speķa un sīpolu
Sagriež marinētu žāvētu gaļu mazos, mazos gabaliņos, sīki sagriež arī sīpolus. Apcep tik daudz, lai sīpoli kļūst caurspīdīgi, bet tauki no gaļas nav iztecējuši.
3. Svaigu kāpostu
Svaigus kāpostus sagriež un sautē saldā krējumā – vispirms ar vāku, tad bez vāka, kamēr krējums iztvaikojis un no tā palicis tikai taukumiņš.
4. Olas un lociņu
Vārītas olas sarīvē, piegriež lociņus, pievieno sāli, piparus, majonēzi.
5. Puķkāpostu un siera
Izvāra puķkāpostus, sarīvē, pievieno sadrupinātu kazas sieru un saldo krējumu.
6. Sutinātas gaļas
Skābos kāpostos izsutinātas gaļas gabalu samaļ, pievieno sīpolus, ķiplokus un apsutina ar saldo krējumu.
7. Šķiņķa un paprikas
Sīki sagriež žāvētu vai kūpinātu šķiņķi un papriku, mazliet apcep.