Rabarberu prieks numur viens, protams, ir nolauzt resnāko kātu ar dižāko lapu un uzlikt galvā kā cepuri.
Tālāk ir jācep plātsmaizes, jāvāra ķīseļi un obligāti, obligāti jāpagatavo mana mīļākā rabarberu recepte – valdzinošais rabarberu krēms. Bet vismaz man tad arī drusciņ iestājas apnikums no lielajiem ausaiņiem.
Šosvētdien kopā ar bērniem biju pie mammas, kur rabarberi ir saauguši braši jo braši. Svētdienas rītā viens bērns dīca pankūkas, otrs – rabarberu plātsmaizi. Mammas mani sapratīs – skaņu šim jandāliņam apslāpēt nav vienkārši, atliek vien meditatīvi iegremdēties pašai savās zemapziņā noglabātajās atmiņu dzīlēs: kā šo situāciju atrisināt, lai abi priecīgi, bet – galvenais – es ne pārāk pārstrādājusies. :)
Un es atcerējos! Pannas kūka! Jā, jā, nevis pankūka, bet pannas kūka. Savulaik, dzīvojot Francijā, man bija kaimiņiene, kura šādi cepa ābolmaizes, kad vajadzēja ātri garšīgi un vienkārši. Un kādēļ gan lai es to pašu nepamēģinātu izdarīt ar rabarberiem?
Izniru no meditatīvā stāvokļa, bērniem apsolīju, ka būs – gan pankūka, gan rabarbermaize –, un ķēros pie darba. Un pirmais – izsūtīt bērnus no virtuves dārzā, katram atnest pa vienam rabarbera kātam. Kopš šī brīža pagāja ne vairāk kā 25 minūtes līdz laikam, kad ēdām brokastis. Jo pannas kūkas priekšrocība ir tā, ka tā izcepas ļoti aši.
Rabarberu pannas kūka
Sastāvdaļas
150 g miltu
100 g cukura
2 nopietna izmēra rabarberu kāti
2 olas
150 ml piena
50 g sviesta
Dzeltenumus atdala no baltumiem, un baltumus saputo stingrās putās, jūs jau zināt – lai, apvēršot bļodu, tie nekrīt laukā.
Rabarberus nomizo un sagriež šķēlītēs. Samaisa miltus, cukuru, dzeltenumus un pienu.
Liela izmēra padziļu pannu liek uz plīts karsēties, tajā iemet visu sviestu. Kad tas izkusis, paapļo pa pannu, lai visa vienmērīgi ietaukojas, un pārējo ielej topošajā mīklā.
To, cik tālu esam tikuši, samaisa, un tad iecilā olu baltumus, cenšoties tos iemaisīt pilnībā, bet nesalaužot putas. Beigās iemaisa rabarberus un uzreiz – žvikt! – uz sakarsētās pannas. Es uzliku arī pannai vāku.
Lielās pankūkas apmešana otrādi ir mazliet piņķerīgs darbiņš, bet man izdevās tīri glīti. Pannai virsū uzliku lielu virtuves dēlīti un apmetu kūku otrādi – ārā no pannas, uz dēlīša –, un tad ar vēl jēlo pusi ieslidināju pannā atpakaļ pacepties.
Par cepšanas laiku: pacepu 7 minūtes uz mērenas liesmas no vienas puses, tad vēl aptuveni 5 minūtes no otras.
Un otrs mans iecienītais rabarberu lietošanas veids ir rabarberu dzēriens.
Tas ir vēl elementārāks – ūdens krūzē saber piparmētru lapiņas un sagrieztus rabarberus. Ja šķiet par skābu, var pielikt klāt karotīti medus saldumam. Bet man šis atspirdzinošais dzēriens patīk tieši šāds – nesaldināts.