Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • Plēstie ķiļķeni ar kūpinātām cūkas ribiņām. Suitu sievas recepte!

    Latvijas virtuve
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    19. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Ikdienas suitu ēdiens, kam savdabību piešķir tieši plēstie ķiļķeni. Recepte nāk no suitu kulinārā mantojuma turētājas Taigas Reķes. Buljonam viņa izmanto nelielos gabalos sacirstas, pašu kūpinātas gaļīgas cūkas ribiņas.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    1st 20m
    5 vērtējumi
    5/5

    No kūpinātām ribiņām vispirms vāra buljonu. Ribiņas pārlej ar ūdeni, uzvāra, noputo, pievieno laurlapas, melnos piparus, smaržīgos piparus, sīpolu un ķiploka daiviņas. Uz lēnas uguns vāra, līdz gaļa mīksta un buljons aromātisks. Kad gatavs, ribiņas izņem no buljona, kam pēc garšas, ja nepieciešams, pievieno sāli.

    Kamēr buljons vārās, gatavo ķiļķenus. Olu sakuļ, pievieno ūdeni, sāli un pa daļām iemaisa miltus. Kad kļūst grūti maisīt, ķeras pie mīklas mīcīšanas. Tai jābūt kā mīkstam plastilīnam, kas nelīp pie pirkstiem. Noliek mīklu uz 10–15 minūtēm atpūsties, lai milti uzbriest.

    Mīklu sadala vairākos gabalos. Paņem vienu, nedaudz apviļā miltos, ar diviem pirkstiem pavelk gabaliņu mīklas, saspiež starp pirkstiem plānu un noplēš ķiļķenu. Noplēstos ķiļķenus kārto uz dēlīša vai šķīvja, kas pārkaisīts miltiem, lai ķiļķeni nelīp klāt. Visu mīklu saplēš ķiļķenos.

    Buljonu liek atpakaļ uz uguns, uzvāra un noregulē liesmu, pa daļām liek buljonā ķiļķenus un vāra gatavus. Ķiļķeniem ļauj uzpeldēt buljona virspusē, tad tos vēl pāris minūtes pavāra. Gatavos ķiļķenus kārto servējamā traukā, pa virsu liek gaļīgās ribiņas. Pārber ar dillēm. Klāt pasniedz skābo krējumu. Ja vēlas, šķīvī uzsmeļ arī buljonu.

    Vēl tradicionāli latviešu ēdieni:

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk