Asais tomātu džems
Pikants un kreptīgs – kā reizēm pati dzīve.
400 g paprikas
800 g tomātu
3–4 asie čili pipari
6–8 ķiploka daiviņas
50 ml 9% galda etiķa
300 g Dansukker cukura ar pektīnu
2 tējkarotes kaltēta oregano jeb raudenes
sāls pēc garšas un vajadzības
Tomātus iegriež un pārlej ar verdošu ūdeni. Patur 3–4 minūtes, tad ūdeni nolej, tomātus atdzesē un noņem mizu. Tomātus sasmalcina un liek katlā. Čili piparus un papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un sagriež strēmelītēs, pievieno tomātiem. Tāpat smalki sakapā ķiplokus un pieber tomātiem.
Pieliek sāli, oregano un vāra uz vidējas uguns apmēram 45 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Beidzamos pievieno etiķi un cukuru, turpina vārīt 5–7 minūtes uz lēnas uguns.! Ja negaršo paprika, to var arī nelikt, tad ber uz pusi mazāk cukura un papildus norādītajam daudzumam ļauj iekrist vēl 2–3 čili pipara sēkliņām – tā ievārījums nezaudēs pikantumu.



1 cm ingvera saknes gabaliņa (mazliet resnāks par īkšķi, rīvētā veidā aptuveni viena līdzena tējkarote)
ap 300 g cukura
Nomizo un uz rupjās rīves sarīvē ābolus. Citronam norīvē miziņu, izspiež sulu. Citrona miziņu un sulu pievieno āboliem un izmaisa. Arī ingvera sakni sarīvē uz smalkās rīves, pievieno āboliem. Uzliek katliņam vāku un liek uz mazas uguns vārīties. Pēc 5 minūtēm paskatās, vai āboli ir sasulojušies un tiem ir pietiekami daudz šķidruma, citādi piedegs. Ja āboli slikti sulojas, pielej dažas ēdamkarotes ūdens – pavisam nedaudz. Turpina vārīt, ik pa laiciņam apmaisot un uzmanot, lai katliņā būtu arī mazliet šķidruma. Ja šķiet, ka tā trūkst, atkal pielej nedaudz ūdens. Šādi vāra, līdz āboli izšķīduši, tad pieber cukuru un vāra vēl 10 minūtes.
