Salīdzinājumā ar 2022.gada janvārī, kad vidēji vienā pusdienošanas reizē sabiedriskās ēdināšanas iestādēs iedzīvotāji tērēja 6,65 eiro, šogad janvārī iztērētā naudas summa palielinājusies par 1,22 eiro jeb 18,3%.
Tikmēr salīdzinājumā ar 2020.gada janvāri pusdienām vidēji tērētais naudas apmērs sabiedriskās ēdināšanas iestādēs pieaudzis par 2,11 eiro jeb 36,6%.
Kaktiņš norāda, ka, salīdzinot datu mediānas jeb centrālās vērtības, šogad janvārī pusdienās tērētās naudas summa sabiedriskās ēdināšanas vietās ir pieaugusi par 34%. Ja pērn janvārī tie bija pieci eiro, tad šogad janvārī – 6,68 eiro.
Tāpat aptaujas dati liecina, ka šogad janvārī pusdienot sabiedriskās ēdināšanas vietās katru vai gandrīz katru dienu izvēlējās 9% respondentu, kamēr 11% to darīja vienu līdz divas reizes nedēļā, 22% – dažas reizes mēnesī, bet 57% – ļoti reti vai nekad.
Gadu iepriekš – 2022.gada janvārī – katru vai gandrīz katru dienu sabiedriskās ēdināšanas iestādēs izvēlējās pusdienot 5% respondentu, 9% to darīja vienu līdz divas reizes nedēļā, 17% – dažas reizes mēnesī, bet 66% – ļoti reti vai nekad.
«Lai gan Covid-19 ierobežojumi jau labu laiku beigušies, tomēr izskatās, ka iedzīvotāju īpatsvars, kuri ēd pusdienas sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, visdrīzāk, nav atgriezies pirms Covid-19 līmenī,» norāda Kaktiņš, piebilstot, ka tam iemesls varētu būt cenu kāpums un ēdienu pasūtīšana ar piegādi.