• Mazās kraukšķīgās piparkūkas. Aktrises Olgas Dreģes iecienītā recepte un ceļavārdi adventes laikam

    Piparkūkas
    Ilze Klapere
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Šī ir Olgas Dreģes vīramāsas Alīdas recepte – jau daudzus gadus viņa gatavo mīklu pēc tās, un sanāk izcili gardas piparkūkas: «Iespējams, nozīme ir arī miniatūrajām formiņām, jo cepumiņi no tām iznāk pirksta gala lielumā un ļoti kraukšķīgi. Vien jāievēro, lai visas sastāvdaļas būtu pareizajās attiecībās, citādi mīkla var nesanākt ideāla. Ja arī kaut kas neizdodas, piparkūku mīkla jau nu reiz ir tā lieta, ko var mīcīt un pārmīcīt, labot un uzlabot!»
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    3 vērtējumi
    5/5

    «Adventes laikā cenšos turēties tuvāk mieram. Paklusēt, padomāt, piedot, dalīties un līdzi just – tas ir būtiskais Ziemassvētku laikā. Ēšana jau nekur nepazudīs! Arī dvēsele jābaro. Cilvēkam jārūpējas gan par ķermeni, gan garu. Katram jāatrod savi paņēmieni, kā kopt gara pasauli. Es savu reizi aizeju uz baznīcu, ik dienas palasu lūgšanas un Svētos rakstus. Tas ļauj mierīgi pārdomāt dienas notikumus, citādām – skaidrākām – acīm lūkoties pasaulē un saprast, ka dodot gūtais ir neatņemams: jo vairāk dodam, jo paši topam varošāki un nekas mums netiek atņemts, tikai iedots,» – pārliecināta ir tautā mīlētā aktrise Olga Dreģe, aicinot pavadīt adventes laiku mierīgi un ar sirds siltumu.

    Piparkūku mīklas recepte:

    Lielā katlā savāra sviestu un pusi cukura.

     

    Pannā izkausē otru daļu cukura un sabrūnina – kad cukurs jau brūns, pievieno karoti auksta ūdens.

     

    Kafijas dzirnaviņās samaļ garšvielas. Tad katlā, kur savārīts sviests ar cukuru, pievieno medu, dedzināto cukuru un sasmalcinātas garšvielas.

     

    Pievieno pusi izsijātu miltu. Kuļ un maisa, pakarsē un atkaļ kuļ (tas nav viegli, bet vajag!), kamēr mīkla atlec no katla malām.

     

    Tad masu atdzesē. Vēlāk pievieno otru pusi izsijātu miltu, kam pievienots cepamais pulveris un olu dzeltenumi.

     

    Seko pamatīga mīcīšana (to darot, rokas jāieziež ar sviestu), līdz mīkla top spīdīga un pietiekami cieta.

     

    Pēc tam mīklu sadala kukulīšos un liek nostāvēties (vēlams, vismaz divas dienas). Tad plāni izrullē, izspiež figūriņas, cep cepeškrāsnī apmēram 3–4 minūtes 200 grādu temperatūrā.

     

    Citas slavenību receptes:

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē