0,5 kg pupiņu
0,5 kg balto sīpolu
2 ķiploku galviņas
sarkanais saldais pipars
800 g smalcinātu tomātu vai 1 kg izcili gatavu saulē nobriedušu vietējo tomātu
1 ēdamkarote Khmeli suneli vai lobio garšvielu maisījuma
jūras sāls
svaigi malti melnie pipari
200 g valriekstu
buntīte svaiga koriandra
buntīte pētersīļu
Pupiņas uz nakti iemērc ūdenī, no rīta to nolej. Vāra tīrā ūdenī (bez sāls) pusstundu, tad ūdeni nolej un jaunā ūdenī pupiņas vāra mīkstas. Kad gatavas, nokāš. Uz pannas eļļā apcep smalki sagrieztu sīpolu un vienu ķiploka galviņu, sasāla un sapiparo, pievieno Khmeli suneli, smalki sagrieztu sarkano piparu un viegli apcep, tad pievieno tomātus un uz lēnas uguns pusstundu sasautē. Tikmēr blenderī sastrādā valriekstus un otru ķiploka galviņu. Uz pannas pievieno pupiņas, sasmalcinātus pētersīļus un koriandru un turpina sautēšanu vēl 20 minūtes. Daļu pupiņu viegli sastampā, lai veidojas trīs pupiņu tekstūras – miltaina un bieza no pilnībā sastampātajām, gabali no daļēji sastampātajām un veselas pupiņas. Pievieno ar ķiplokiem sablendētos riekstus un pasautē vēl 5 minūtes. Lobio pasniedz siltu, ne karstu un dekorētu ar svaigo koriandru un valriekstiem.