- Gatavojot mīklu, tai pievieno izsijātus miltus. Sijājot mīklā iekļūst gaiss, līdz ar to cepšanas laikā izstrādājums labāk paceļas, tas ir gaisīgāks. Īpaši svarīgi tas ir, cepot kūkas, gaisīgus cepumus, arī raudzētas mīklas izstrādājumus. Miltus izsijā arī tāpēc, lai novērstu kunkuļu un dažādu nevēlamu piemaisījumu nokļūšanu mīklā.
- Ja mīklai ir jāpievieno cepamais pulveris, to parasti iemaisa miltos un tad pievieno pārējam. Arī cepamais pulveris ir jāizsijā, jo tas reizēm mēdz būt kunkuļains.
- Gatavojot mīklu, parasti miltos iemaisa pārējās sausās sastāvdaļas, vidū izveido bedrīti, tajā lej šķidrās sastāvdaļas – eļļu, ūdeni, olas – un maisot visu pamazām savieno. Bet nebūs arī nepareizi, ja miltus iesijās un iemaisīs šķidrajā masā, piemēram, gatavojot olu biskvīta mīklu.
- Baltie kviešu milti satur visvairāk lipekļa, kas mīklai piešķir elastību, vijīgumu, vieglumu, veicina rūgšanu. Pilngraudu un speltas kviešu miltu, miežu, auzu, griķu miltu lipekļa struktūra ir atšķirīga, un izstrādājumi, gatavoti no šādu miltu mīklas, ir smagāki, blīvāki, cietāki. Lai no tiem pagatavotu labu mīklu, der pievienot daļu kviešu miltu.
Lai izdodas pufīgi pīrāgi un kūkas! Kā pareizi mīklai pievienot miltus un kāpēc tie jāsijā?
Kā pareizi?
Šodien
Komentēt
Soli pa solim – kā mīklai pievienot miltus, lai izceptie gardumi izdotos gaisīgi, pufīgi un garšīgi! Iesaka mūsu Daina Lapiņa, IEVAS Virtuves recepšu redaktore!