Abonē SANTA+ un saņem individuālu astrologa prognozi šim gadam!
ABONĒT!
  • Kuri sīpoli kuros ēdienos garšīgāki? Pamēģini maigu mērcīti no baltajiem sīpoliem!

    Virtuves gudrības
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Bez sīpola neiztiek gandrīz neviens pamatēdiens, neviens sautējums, zupa, mērce, arī salāti un citi ēdieni. Taču sīpoli ir dažādi – kurš kuram uzdevumam vislabāk piemērots?
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    15m
    1 vērtējums
    5/5

    Dzeltenais sīpols ir mūsu mīļais sīpols – un pamatu pamats ļoti daudzu tautu virtuvēs. Salīdzinot ar pārējiem brāļiem, dzeltenajam sīpolam piemīt visdziļākā, interesantākā garša, kā arī sīvākais aromāts. Dzeltenā sīpola izsutināšana prasa visilgāko laiku, tāpēc šis ir kārtīgs virtuves darba zirgs – sakapāts vai plāni sagriezts, cepts, sautēts, karamelizēts, pievienojams zupu, karsto mērču un sautējumu pamatā līdzās saknēm un dārzeņiem. Dzeltenajā sīpolā slēpjas intensīvs saldums, kas uzplaukst, sīpolu karamelizējot, – tāpēc dzeltenie sīpoli tiek izmantoti karamelizēšanai, franču sīpolzupas pagatavošanai, bagātīgiem gaļas sautējumiem.

    Sarkanajam sīpolam piemīt brīnišķīga sarkani violeta krāsa, kraukšķīga, stingra un sulīga miesa, kā arī salīdzinoši maiga garša. Karsējot sarkanais sīpols savu smuko tonīti zaudē, turklāt sīpola struktūra kļūst sausa un stiegraina. Tāpēc šo sīpolu vislabāk izmantot svaigā veidā – plāni sagrieztu salātos vai sviestmaizēs, smalki sakapātu gvakamolē vai dažādās salsās. Labi piemērots ātrai iemarinēšanai, arī karamelizēšanai vai pievienošanai čatnijos.

    Saldais sīpols ir liels, apaļš un kraukšķīgs, un, kā jau var noprast pēc nosaukuma, satur vairāk cukura nekā citi. Tāpēc tas vislabāk piemērots karamelizēšanai un apcepšanai. Lielos, kraukšķīgos sīpola apļus var skaisti pievienot svaigos salātos vai fritējot pārvērst sīpolu gredzenos.  

    Šalotes garša un tāpat arī struktūra, salīdzinot ar citiem sīpoliem, ir vismaigākā, šalotes bieži tiek izmantotas svaigu salātu mērču pagatavošanai. Šalotes kārtas ir pavisam plānas, tāpēc to viegli sīksīki sakapāt – mērcē tas pazūd, jūtams tikai tās izteiksmīgais aromāts. Sagrieztas lielākos gabalos (vai gareniski uz pusēm) šalotes var pievienot dažādiem ceptiem vai sautētiem ēdieniem.

    Baltais sīpols ir maigs un trausls, gandrīz caurspīdīgs. Arī tā garša ir diezgan maiga, viegli saldena, tāpēc balto sīpolu var, plānās šķēlēs sagrieztu, piejaukt dārzeņu salātos, iekapāt dārzeņu salsā vai gvakamolē, ieslēpt burgerā vai hotdogā. Karsējot šis sīpols ātri izjūk, tāpēc ir piemērots pievienošanai krēmīgās mērcēs, biezzupās, vokos u. tml. – ēdienos, kurus bagātinātu sīpola garša un aromāts, taču negribas to sajust uzkožot.

    Maigā sīpolmērce no baltajiem sīpoliem

    Vēl labi padomi:

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē