Dzeltenais sīpols ir mūsu mīļais sīpols – un pamatu pamats ļoti daudzu tautu virtuvēs. Salīdzinot ar pārējiem brāļiem, dzeltenajam sīpolam piemīt visdziļākā, interesantākā garša, kā arī sīvākais aromāts. Dzeltenā sīpola izsutināšana prasa visilgāko laiku, tāpēc šis ir kārtīgs virtuves darba zirgs – sakapāts vai plāni sagriezts, cepts, sautēts, karamelizēts, pievienojams zupu, karsto mērču un sautējumu pamatā līdzās saknēm un dārzeņiem. Dzeltenajā sīpolā slēpjas intensīvs saldums, kas uzplaukst, sīpolu karamelizējot, – tāpēc dzeltenie sīpoli tiek izmantoti karamelizēšanai, franču sīpolzupas pagatavošanai, bagātīgiem gaļas sautējumiem.
Sarkanajam sīpolam piemīt brīnišķīga sarkani violeta krāsa, kraukšķīga, stingra un sulīga miesa, kā arī salīdzinoši maiga garša. Karsējot sarkanais sīpols savu smuko tonīti zaudē, turklāt sīpola struktūra kļūst sausa un stiegraina. Tāpēc šo sīpolu vislabāk izmantot svaigā veidā – plāni sagrieztu salātos vai sviestmaizēs, smalki sakapātu gvakamolē vai dažādās salsās. Labi piemērots ātrai iemarinēšanai, arī karamelizēšanai vai pievienošanai čatnijos.
Saldais sīpols ir liels, apaļš un kraukšķīgs, un, kā jau var noprast pēc nosaukuma, satur vairāk cukura nekā citi. Tāpēc tas vislabāk piemērots karamelizēšanai un apcepšanai. Lielos, kraukšķīgos sīpola apļus var skaisti pievienot svaigos salātos vai fritējot pārvērst sīpolu gredzenos.
Šalotes garša un tāpat arī struktūra, salīdzinot ar citiem sīpoliem, ir vismaigākā, šalotes bieži tiek izmantotas svaigu salātu mērču pagatavošanai. Šalotes kārtas ir pavisam plānas, tāpēc to viegli sīksīki sakapāt – mērcē tas pazūd, jūtams tikai tās izteiksmīgais aromāts. Sagrieztas lielākos gabalos (vai gareniski uz pusēm) šalotes var pievienot dažādiem ceptiem vai sautētiem ēdieniem.
Baltais sīpols ir maigs un trausls, gandrīz caurspīdīgs. Arī tā garša ir diezgan maiga, viegli saldena, tāpēc balto sīpolu var, plānās šķēlēs sagrieztu, piejaukt dārzeņu salātos, iekapāt dārzeņu salsā vai gvakamolē, ieslēpt burgerā vai hotdogā. Karsējot šis sīpols ātri izjūk, tāpēc ir piemērots pievienošanai krēmīgās mērcēs, biezzupās, vokos u. tml. – ēdienos, kurus bagātinātu sīpola garša un aromāts, taču negribas to sajust uzkožot.
Maigā sīpolmērce no baltajiem sīpoliem