• Kuri kartupeļi veselīgāki – vārīti, cepti krāsnī vai biezputrā? Pagatavošanas veidam ir nozīme!

    Kā pareizi?
    Ilze Klapere
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    «100 gramos vārītu kartupeļu ir ap 70 kalorijām, toties 100 gramos eļļā ceptos kartupeļu čipsos ir ap 540 kalorijām, tātad – pagatavošanas veidam ir nozīme!» saka Ilze Skrabule, kartupeļu selekcionāre Agroresursu un Ekonomikas institūtā. Uzzini, kā gatavot kartupeļus!
    • Kartupeļi neveicina lieko svaru un tajos nav holesterīna! Patiešām, kartupeļi pilnīgi nemaz nesatur holesterīnu, un arī tauku kartupeļos tikpat kā nav, tikai 0,1 grams uz 100 gramiem produkta, turklāt tās ir nepiesātinātās taukskābes, kas neveicina liekā svara veidošanos. Ir pierādīts, ka kartupeļi nav pie vainas palielinātam ķermeņa svaram – kartupeļu sastāvā esošās cietes molekulas ir salīdzinoši lielākas un garākas nekā graudaugos, un organisms nespēj šīs lielās enerģijas molekulas uzreiz sadalīt un noglabāt nebaltām dienām – tiek paņemts tikai nepieciešamais enerģijas daudzums. Turklāt tās cietes molekulu daļas, kuras netiek patērētas gremošanas procesā, zarnu traktā darbojas kā šķiedrvielas, tāpēc kartupeļu ēšana profilaktiski aizsargā no resnās zarnas vēža, uzlabo diabēta slimnieku stāvokli, samazina holesterīna līmeni asinīs, nodrošina sāta sajūtu un mazina aptaukošanās risku.
    • Kartupeļi un glikēmiskais indekss. Vai zināji, ka, lietojot uzturā termiski apstrādātus kartupeļus, gikēmiskais indekss (GI) ir atkarīgs ne tikai no šķirnes, bet arī no kartupeļu gatavošanas veida? Ja kartupeļus vāra ūdenī, GI tūliņ galdā celtiem kartupeļiem ir augstāks, bet, gatavojot bez ūdens, – salīdzinoši zemāks. Interesants fakts ir, ja vārītus kartupeļus atdzesē un ēd nākamajā dienā  vai kaut vai atkārtoti uzsildītus, GI ir krietni zemāks, nekā tikko vārītiem kartupeļiem (ar laiku tas vairs nepaaugstinās, bet saglabājas zems). Kartupeļus ieteicams ēst kopā ar citiem dārzeņiem un salātiem, tas arī samazina kopējo, ar pārtiku uzņemto GI. Tātad, ņemot vērā kartupeļu augsto uzturvērtību, vismaz 2.tipa cukura diabēta pacientiem nav iemesla atteikties no kartupeļiem pārtikā, tikai jāizvēlas pagatavošanas veids, kas nodrošina zemu GI kartupeļu ēdienos.
    • Zini! Visaugstākais GI ir kartupeļu biezenim, zemākais ir ar mizu vārītiem kartupeļiem, kuri pēc tam tiek uzsildīti vai cepti krāsnī. Krāsnī cepti kartupeļi ar visu mizu arī ir laba izvēle, turklāt tieši mizā ir augsts šķiedrvielu saturs.

    Ieskaties!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē