• Kulinārijas eksperti atklāj izcilas un vienkāršas griķu ēdienu receptes

    Virtuves blogi
    Gita Vīksne
    1. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Kristīne Bergfelde
    Foto: FOTO NO IZDEVNIECĪBAS ŽURNĀLS SANTA UN PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Kristīne Bergfelde
    Šajās dienās griķu plaukti veikalos tiek tukšoti kosmiskā ātrumā. Kādēļ latvieši steidz iegādāties tieši šo produktu, un kā tos likt lietā, lai griķu ēšana patiešām sagādātu baudu?

    Kristīne Bergfelde

    Griķu gaļas bumbiņas, vafeles un kūkas

    Populārā interneta bloga Vegāns virtuvē veidotāja PDz atzīst: «Man griķi ļoti garšo, un mūsu mājās tie tiek gatavoti bieži.» Viņa no tiem gatavo uzkodas, sātīgus pamatēdienus un pat desertus!

    Kristīnes blogam Vegāns virtuvē vietnē Instagram seko vairāk nekā 5000 cilvēku, bet YouTube kanālu skatās vairāk nekā 2000. Vegānisko ēdienu meistare saka – griķi ir lielisks produkts gavēņa laikā, kad daudzi atsakās no gaļas un meklē alternatīvas gardu un sātīgu ēdienu gatavošanai. Lietojums šīm sūreņu dzimtas lakstauga sēklām ir patiešām plašs. 

    «Griķus pavisam vienkārši var izmantot arī kā miltus – tie jāsamaļ dzirnaviņās, un sanāks superīgs bezglutēna miltu maisījums. No tiem var cept pankūkas, braunijus un citas kūkas, kas būs daudz veselīgākas par ierastajām. Tos pat var pievienot ikrīta muslim vai brokastu pārslām. Piemēram, mans draugs bērnībā griķus pat ēda ar zapti, un mūsdienās Dobeles dzirnavniekam ir garšīgas griķu pārslas, kuras var vārīt putrā un pasniegt kopā ar banāniem un zapti,» iesaka Kristīne.

    Tiem, kas griķus izmanto kā piedevu citiem ēdieniem, Kristīne iesaka tos padarīt gardākus, pievienojot kariju, čili un sēņu mērci. Griķus var pievienot arī zupām. Tiem, kas vēlas ko neierastāku, ēdienu blogere piedāvā apgūt vienkāršas un pārbaudītas receptes no savas kolekcijas.

    Viltotās gaļas bumbiņas

    «Ekstremāli vienkārša, mājās pagatavojama recepte vegāniskām gaļas bumbiņām. Tās ir veselīgas un bez glutēna. Pats labākais – ir nepieciešamas tikai divas sastāvdaļas, un pagatavošanas process ir patiešām ātrs. Garšo labi kopā ar makaroniem, mērcē vai kā uzkoda.»

    Sastāvdaļas: 

    • 1,5 krūzes griķi (vārīti)
    • 1 kārba pupiņas
    • 1 sīpols (pēc izvēles)
    • 2 ķiploka daiviņas (pēc izvēles)
    • garšvielas – sāls, pipari, ķiploku pulveris, paprika, kumins

    Pagatavošana:
    Griķus novāra viegli sālītā ūdenī. Kad gatavi, ļauj tiem atdzist un liek blenderī kopā ar pupiņām un garšvielām.  Papildus garšai var pievienot gabaliņos sagrieztu sīpolu un ķiploku. Sablendē pēc iespējas vienmērīgākā masā, no kuras veido viltotās gaļas bumbiņas. Cep uz pannas vai krāsnī apmēram 15 minūtes 180 grādu karstumā. Var pievienot makaroniem un mērcēm vai ēst kā uzkodu.

    Kūka divās minūtēs

    «Cenšos, lai manas receptes būtu vienkāršas – tikai ar pāris sastāvdaļām – un ātri pagatavojamas. Taču šī kūciņa pārtrumpo visas! Lielisks veids, kā pagatavot vienu kūkas gabaliņu tūlīt. Šī ideja ideāli derēs tiem, kam nav cepeškrāsns.»

    Sastāvdaļas:

    • 2 ēdamk. griķu miltu
    • 1 ēdamk. mandeļu miltu
    • 2 ēdamk. cukura
    • šķipsniņa sāls
    • šķipsniņa cepampulvera
    • 1 ēdamk. saulespuķu vai kokosriekstu eļļas
    • 4 ēdamk. augu piena
    • pilīte vaniļas ekstrakta
    • sauja melleņu

    Pagatavošana:

    Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas un vienmērīgi izmaisa. Pievieno eļļu, augu pienu un vaniļas ekstraktu. Izmaisa vēlreiz līdz vienmērīgai mīklas konsistencei un pa virsu pārber nedaudz melleņu. Liek mikroviļņu krāsnī uz laiku no 40 sekundēm līdz vienai minūtei vidējas vai augstas temperatūras sildīšanas režīmā. Gatavs! Ja vēlies, papildus dekorē ar svaigām mellenēm. Iesaku kūciņas pasniegt uzreiz, taču būs garšīgas arī atdzisušas.

    Sarkanās griķu pankūkas

    Sastāvdaļas:

    • 190 g griķu milti 
    • 370 ml augu piena 
    • 1 tējk. cepamā pulvera 
    • 2 ēdamk. cukura 
    • 1/2 tējk. sāls 
    • 2 ēdamk. magones 
    • 1 ēdamk. biešu pulvera
    • eļļa cepšanai 

    Pagatavošana:

    Sajauc kopā visas sausās sastāvdaļas, pamazām pievieno slapjās un kārtīgi izmaisa, lai nebūtu kunkuļu. Uz vidējas uguns uzkarsē pannā eļļu, uzklāj mīklu – apmēram divas ēdamkarotes – un cep no katras puses 2–3 minūtes, līdz tās apbrūnējušas. Pasniedz kopā ar aveņu ievārījumu, svaigām avenēm un mellenēm. 

    Anna Panna jeb Anna Birmane

    Griķu cepumi, kas sasilda sirdi

    «Es beidzot varu iznākt no skapja un atklāt – man patiešām garšo griķi,» atzīstas populārā kūku meistare. Tāpēc no griķiem viņas mājās top gardi cepumi. 

    Sēžot mājās, man galvā nāk visādas dumjības. Šodien izdomāju, ka jāpamēģina samalt kaut kas interesants,» saka konditore Anna Panna. Pagājušajā nedēļā viņa ķērās klāt šā brīža slavenākajam produktam. «Ja jau šobrīd topā ir griķi, tad jāmaļ tie. Un patiesībā viss ir pavisam vienkārši – jo ilgāk mal, jo smalkāki milti. Cepumiem tie der lieliski. Arī auzu pārslas var samalt tieši tāpat un izmantot šajā receptē, lai nav speciāli jāpērk kilograms miltu vienai cepumu porcijai. Lai jums garda nākamā nedēļa!» novēl viņa.

    Sastāvdaļas:

    • 50 g samaltu griķu
    • šķipsna sāls
    • 1/2 tējk. cepamā pulvera
    • 200 g tumšās šokolādes
    • 50 g sviesta
    • 150 g cukura
    • 2 olas
    • Pagatavošana:

      Lielā bļodā virs karstā ūdens tvaikiem izkausē tumšo šokolādi kopā ar sviestu. Atsevišķā traukā saputo olas. Kad tās jau ieguvušas apjomu, pievieno cukuru un turpina putot, līdz masa kļūst gaiša un krēmīga.


      Saputotajām olām pievieno izkausētās šokolādes masu un viegli iecilā, līdz sastāvdaļas ir sajaukušās. Pievieno miltus, sāli un cepamo pulveri. Visu rūpīgi samaisa. Bļodu pārklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī. Stundu masai ļauj atdzesēties. Krāsni sakarsē līdz 180 grādiem. Cepamo paplāti noklāj ar cepamo papīru. Mīklas porciju sadala 10 līdz 12 vienādās daļās. Mīklas pikučus liek uz papīra ar nelielu atstatumu. Uz vienas pannas būs pieci seši cepumi. Cep krāsnī 10–12 minūtes.

      Eksperta viedoklis

      Lolita Neimane, diētas ārste, studiju programmu Uzturs un Uzturzinātne vadītāja: «Griķu pirkšana ir mazliet pārspīlēta».

      «Cilvēku interese par griķiem man šķiet mazliet pārspīlēta. Manuprāt, tā ir saistīta ar padomju laiku pieredzi, kad griķus varēja nopirkt tikai diabēta pacienti, kara veterāni un daudzbērnu ģimenes. Šīs atmiņas acīmredzot dara savu. Neizprotams šķiet arī griķiem tik ļoti piedēvētais diētiskums, jo tikpat laba ir arī prosa, kukurūza, grūbas un mieži. Ja cilvēks vēlas sev ieplānot sātīgas maltītes, es ieteiktu pupiņas un lēcas.

      Griķu lielākais pluss ir tas, ka tos var ilgi uzglabāt, tie nebojājas. Veidot lielus griķu uzkrājumus, manuprāt, ir lieki. Pati esmu iegādājusies tikai vienu griķu paciņu, jo tie man garšo vairāk par rīsiem. Pagaidām tos sev vēl neesmu pagatavojusi, jo pārtieku no zupām ar dārzeņiem un foreli. Manā saldētavā ir arī dažādi vasaras labumi, kas tagad lieti noder. Turklāt šobrīd ir gavēņa laiks, tādēļ var ēst mazāk.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē