Vispār jau krievu vatruškas mums nav nekādas svešinieces – tās ir tās lielās, apaļās rauga mīklas acis, kuru viduči ir pildīti ar saldu biezpiena masu (kurā reizēm iejauktas rozīnes). Bet šis, lūk, ir karaliskais jeb svētku variants. Tajā vatruška ir izaugusi līdz kārtīgas kūkas izmēriem, bet mīkstās rauga mīklas vietā biezpiena pildījumu skauj elegantas drumstalas. «Garantēju, ka izdosies katram – ar brīnišķīgo Latvijas biezpienu jau nevar neizdoties,» saka Maša.
Mīklai
- 3 glāzes miltu
- 200 gramu vēsa sviesta
- 1 glāze cukura
- Šķipsna sāls
- Šķipsna sodas
Pildījumam
500 g trekna biezpiena
4 olas
1 glāze cukura
Šķipsna vanilīna
Pagatavošana:
- Pagatavo pildījumu, visas sastāvdaļas sablendējot viendabīgā masā.
- Tad ķeras pie mīklas: lielā bļodā uz rupjas rīves sarīvē sviestu. Tam pievieno miltus, cukuru, sodu, šķipsniņu sāls un ar rokām sastrādā drumstalās.
- Cepamo formu ieziež ar sviestu. Ņem pusi drumstalu un, maigi piespiežot, izklāj formas pamatnē, izveidojot arī maliņas. Uz pamatnes lej pildījumu, bet tam pāri vienmērīgi pārkaisa atlikušās drumstalas. Viegli nolīdzina. Cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā cep apmēram 40 minūtes.
- Gatavu izņem no krāsns un ļauj atdzist. Marijas vīrs Darens steidz piebilst, ka viņam vislabāk patīkot, ja zem biezpiena pildījuma vēl tiek ieklāta vārīta iebiezinātā piena kārta, taču nesmādē arī šīs dienas vatruškas variantu, ko Maša galdā ceļ kopā ar sezonas ogām.
Projektu “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērija” finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “TIEKAMIES PIE VIENA GALDA – 2. sērijas” saturu atbild «Žurnāls Santa».
|