Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • Krāsnī cepta zivs ar mērcīti franču stilā. Mārtiņš Sirmais atklāj, kā ātri izcept sulīgas zivis bez liekām darbībām

    Zivju ēdieni
    Santa.lv
    Santa.lv
    10. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Šoreiz nekādas eļļainas pannas, nekādas apviļāšanas miltos un olā – Mārtiņš Sirmais iesaka cept veselu zivi krāsnī un pa vienkāršo: sagatavo zivi ar iemīļotajām garšvielām un liek tieši uz cepešpannas bez jebkādas ietīšanas folijā. Šādam piegājienam ir vairāki plusi – zivs sanāk sulīgāka, āda tai pati atlec nost, atbrīvojot no liekas knibināšanās. Bet tiem kam garšo ādiņas, šīs, kraukšķīgās, patiks īpaši.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    30m
    3 vērtējumi
    5/5

    Gatavo mērci. Uzkarsē katliņu, liek iekšā rupji sagrieztu sīpolu un burkānu, melnos piparu graudus un trešdaļu sviesta. Noregulē nelielu uguni un apmaisot pasutina, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi. Uzregulē lielāku karstumu, pielej 200 g baltvīna un turpina vārīt, kamēr dārzeņi mīksti, visu savu aromātu atdevuši buljonam. Pievieno apmēram divas šķipsniņas sāls un arī mazliet cukura (ja vēlas). Tad visu izkāš caurdurī – ja vēlas, var arī nekāst, bet tad gan sīpoli un burkāni jau sākumā jāsagriež ļoti smalki. Jāraugās arī, vai starp ēdējiem nebūs kāds, kam vārītie sīpoli varētu laupīt apetīti. Tātad – tradicionāli šo mērci tomēr izkāš.

    Iegūtajam koncentrētajam, stiprajam buljonam pievieno vēl atlikušās 2/3 sviesta. Noregulē mazu uguni, nedaudz pavāra un pirms pasniegšanas mērci vēl uzputo.

    Iztīrītā zivī (vienalga, vai tā ir bute, strauta forelīte, dorada vai cita) sabāž svaigu baziliku, bet citronu un vienu nelielu čili sagriež šķēlēs un izkārto uz zivs. Lai nebiedē čili asums, jo tas caur ādu īsti netiks cauri. Uzber sāli un piparus, ja vēlas, pārkaisa vēl arī tīkamus garšaugus. Tad zivi liek uz cepešpannas (to var mazliet ieziest ar olīveļļu) vai cepamā papīra, kas pārklāts pannai, un šauj cepeškrāsnī 210 grādu karstumā 15–20 minūtes.

    Kad zivs gatava, tā ātri jānoceļ no pannas (ja nav cepampapīra), kamēr karsta, citādi tā pielips un nebūs viegli dabūjama nost. Cepto zivi pasniedz ar mērci, bet nepārspīlē! Šī mērce, kas lieliski sader ar zivi, nav lietojama latviešiem ierastā veidā, t. i., pārlejot ēdienam visai bagātīgi. Nē, pietiks tikai ar pāris elegantām švīkām vai punktiņiem uz šķīvja, jo franču mērcei piemīt salīdzinoši spēcīga garša, turklāt tā ir diezgan trekna! Vārdu sakot, šoreiz teiciens «laba daudz nevajag» ir īsti vietā!

    Mārtiņa padoms:

    Zivi vajag ēst ar kaut ko kraukšķīgu, vislabāk ar svaigi pagatavotiem salātiem. Der arī pašu vārītie salāti, piemēram, mājas lečo, vīriešu zaptes – galvenais, lai tajās būtu jūtams kraukšķīgums. Tas vajadzīgs kontrastam, jo zivs gaļa ir mīksta, tāpēc piedevās prasās kāds stingrāks kumosiņš.

    Vēl gardi zivju ēdieni:

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk