1. Kartupeļus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves.
2. Kartupeļu masai ar rokām nospiež sulu, to nolej atsevišķā traukā un nostādina.
Ja grib mīkstākus klunčus, cieti var nepievienot; ja patīk stingrāki, cietei nolej nostājušos sulu, bet cieti iejauc kartupeļu masā. Pievieno sāli pēc garšas.
3. Ar rokām no kartupeļu masas saviļā mazas bumbiņas, laiž vārošā sālsūdenī un vāra, līdz tās uzpeld un tad ir gatavas.
* Ja kartupeļu negribas rīvēt, tos izspiežsulu spiednē. Iegūtās izspaidas ir rīvētie kartupeļi! Sulu nostādina, cietei nolej sulu, to piejauc biezumiem un ar sulu atšķaida masu, līdz tā iegūst veidojamu konsistenci. Tālāk rīkojas tāpat kā klasiskajā receptē – no masas saveļ bumbiņas, kuras novāra sālsūdenī.
*Pasniedz ar krējumu, sīpolu mērci vai saceptu gaļu. Klunči ir ļoti garšīgi arī nākamajā dienā – apcepti uz pannas!
*Šī kartupeļu masa ir universāla. No tās var gatavot arī kartupeļu pankūkas, kuģeli, cepelīnus, piena zupu ar kartupeļu klimpām.