● Garšaugiem vajag gaismu, bet jāskatās, lai nav visu dienu pilnā saulē – tas daudziem nepatiks, novītīs, apdegs utt. Labāk rīta vai pēcpusdienas saulītē.
● Čakli jālaista un ik pa laikam garšaugi podiņos arī jāmēslo – mēslojums ir auga barība! Var sastādīt arī vairākus garšaugus vienā lielā podā (labs risinājums balkonam vai terasei) – tas nodrošinās, ka tik ļoti nebūs jāuzmana, zeme tik ātri neizkaltīs, turklāt augsnē jau pie stādīšanas var iejaukt ilgas iedarbības minerālmēslu granulas.
● Lai garšaugi smuki kuplotu, tie lielākoties jāgalotņo. Proti, jākniebj galotnītes nost, un tas mudinās augu dzīt ārā jaunus dzinumus no tā dēvētajām padusītēm. Turklāt jaunie galotnes dzinumi ir visaromātiskākie, tāpēc nav, ko taupīt – vajag kniebt un lietot.
* Pagatavo garšaugu eļļu!
Ja tavā balkona dārziņā aug garšaugi, pagatavo ar tiem aromātisku eļļu! Tīri izmazgātā un izslaucītā stikla pudelē (skaistāk būs caurspīdīgā, bet, ja taisās ilgāk glabāt, tad labāk tumša stikla) saliek garšaugus – šajā gadījumā rozmarīnu, un nevis veselus zariņus, bet gan tikai skujiņas, kas sakapātas smalkāk. Tad ņem labu, kvalitatīvu olīveļļu un pārlej garšaugiem. Līga novērojusi, ka veselu zariņu nevar likt – ja liek tikai skujiņas, tās smuki nogrimst dibenā, savukārt vesels zariņš cenšas celties uz augšu: «To nedrīkst pieļaut, jo, kolīdz garšaugs vairs nav pilnībā nosegts ar eļļu, var sākties rūgšanas procesi.»
* Pašdarināts garšaugu sāls
Ņem jaunas vai jau esošās griežamās sāls dzirnaviņas un ieber tajās rupjos rozā Himalaju sāls graudiņus (var arī citu sāli, bet rozā graudi izskatās skaisti!), kā arī izkaltētas un sīki (svarīgi, lai neķeras dzirnaviņu mehānismā) sakapātas rozmarīna skujiņas. Viss! Lieto uz veselību – rozmarīns ne tikai piešķir savu aromātu, bet satur arī vērtīgus antioksidantus.
* Pamēģini – medus ar estragonu!
Estragons uzlabo gremošanu, tam piemīt arī nomierinoša iedarbība un asinsspiedienu pazeminoša darbība. Svaigu franču estragonu sakapā un iemaisa medū, lieto pēc ieskatiem – var ar sieriem, var uz maizītes, var pie tējas.