Dailes teātra aktieris un “Ramans” kaņepju produktu ražotājs Ivars Auziņš dalās savās iecienītākajās receptēs.
Fotogrāfijā Ivars ir kopā ar krustmeitiņu Hannu.
"Mani sauc Ivars Auziņš, un ēst es gatavoju jau kopš pamatskolas laikiem. Tajā laikā visas receptes izgudroju pats, jo bieži biju viens mājās, un bija gan jāgatavo sev, gan nereti jāpabaro arī draugi. Tā teikt, apstākļi spieda… Lielākoties tas viss aprobežojās ar ceptām olām un kartupeļiem. Bet lēnām piekļuvu vecmammas ar roku rakstītajām receptēm un Ulmaņlaika pavārgrāmatām. Tā mans recepšu klāsts papildinājās. Tagad uzskatu sevi par gaļas ēdienu un zupu speciālistu, bet dzīve ir iemācījusi arī gatavot daudz ko citu. Tam droši vien ir tikai viens iemesls – man garšo ēst!
Tā kā es jau otro gadu ražoju dažādus produktus no kaņepēm, nereti man jautā receptes ar kaņepju eļļu vai sēklām, tāpēc vēlos dalīties savā pieredzē.
Tā kā esmu arī aktieris Dailes teātrī, lai apvienotu abas nodarbošanās, darba dienas paiet lielā steigā. No rītiem gatavoju kokteiļus, ko var izdarīt ļoti ātri, un tie aizvieto veselu ēdienreizi.
Nedēļas nogalēs brīvā laika ir vairāk, tāpēc kopā ar sievu Ievu nododamies eksperimentiem un gatavojam jaunas receptes par prieku sev, ģimenei un draugiem. Līdz šim esam izmēģinājuši kaņepju pesto, Līgo sieru ar lobītām kaņepju sēkliņām un maizes cepšanu. Tā kā tuvojas vasara, padalīšos arī ar kaņepju saldējuma recepti!
Der zināt, ka kaņepju sēklas patiesībā ir rieksti, tāpēc labi sader kopā gan ar saldiem, gan ar sāļiem ēdieniem. Kaņepju sēklas satur ļoti veselīgu eļļu un augstvērtīgas olbaltumvielas, tāpēc tās būs labs enerģijas lādiņš gan lieliem, gan maziem.
Kaņepju brokastu kokteilis
Sastāvdaļas:
1/2 banāna
1 ēdamkarote ogu (mellenes, zemenes vai avenes)
3/4 glāzes piena (var izmantot arī sev tīkamu augļu sulu)
1 ēdamkarote kaņepju proteīna
Gatavošana:
Visas sastāvdaļas sakuļ blenderī, un brokastis gatavas. Uzturvērtības uzlabošanai reizēm vēl pievienoju 1 tējkaroti kaņepju eļļas.
Kaņepju saldējums
Sastāvdaļas:
100 g krēmsiera
200 g saldā krējuma
1 tējkarote vaniļas cukura (pēc garšas var pievienot parasto cukuru)
4 ēdamkarotes lobītu kaņepju sēklu
Gatavošana:
Saputo saldo krējumu ar vaniļas cukuru. Pievieno krēmsieru un lobītas kaņepju sēklas un sakuļ, līdz veidojas viendabīga masa. Pēc tam liek saldētavā un ik pēc 30 minūtēm apmaisa, lai būtu krēmīgs. Tā dara vairākas reizes, līdz masa iegūst saldējuma konsistenci.
Lobītās kaņepju sēklas izmantoju arī dekorēšanai, uzberot pa virsu. "