Speltas kvieši pazīstami kopš akmens laikmeta, tos dēvē arī par mežonīgajiem kviešiem, jo speltas kviešu graudi atrodas plēksnēs, kas tos aizsargā pret slimībām un kaitēkļiem, tādējādi tie ir izturīgi arī pret vides piesārņojumu.
Speltas kvieši neuzņem arī minerālo mēslojumu, tāpēc tos reti audzē rūpnieciski. Taču speltas kviešiem no dabas dots bagātīgs minerālvielu sastāvs – tie satur gandrīz visas pilnvērtīgam uzturam nepieciešamās uzturvielas un vitamīnus.
Turklāt šīs vielas atrodas ne tikai grauda apvalkā, bet arī visā graudā – tādējādi saglabājas, samaļot pat vissmalkākajos miltos. Visu šo iemeslu dēļ speltas kvieši ir vērtīgāki un tīrāki par parastajiem kviešiem.
Pašlaik veikalos nopērkami pilngraudu speltas kviešu milti. No tiem var cept pankūkas, bulciņas, plācenīšus, maizi. Tikai to struktūra būs blīvāka – kā jau ceptiem no pilngraudu miltiem. Savukārt, gatavojot kūkas, biskvītus un citus konditorejas izstrādājumus, kuriem nepieciešams baltums un pufīgums, speltas kviešiem gan nepieciešams pievienot baltos kviešu miltus attiecībā vismaz 1:1.