1. Vieglais grauzdējums
Uz iepakojuma lasīsi - light roast, blonde roast, arī cinnamon roast.
Tas ļauj maksimāli saglabāt pupiņas īsto garšu – sagaršot augsni un klimatu, kur tā augusi, auga, grauda garšu. Šo grauzdējumu īpaši ciena un novērtē kafijas speciālisti un entuziasti. Taču: jo vieglāks grauzdējums, jo kafija skābāka, garšā izteikti jūtamas citrusu notis.
2. Vidējs grauzdējums
Zūd kafijas skābums, parādās apaļākas, pilnīgākas garšas un aromāta notis. Vidēja grauzdējuma kafija ir visbiezākā un tumīgākā. Uz etiķetes lasīsi: medium roast, american roast vai city roast.
3. Vidēji tumšs grauzdējums
Angliski – medium dark, full city roast, Vienna roast. Pamodina kafijas pupiņā snaudošās eļļas, rezultātā top biezāks, tumšāks, tumīgāks, piesātinātāks dzēriens ar saldeni rūgtiem mandeļu vai karameles toņiem.
4. Tumšākais grauzdējums
Angliski - dark, French roast, Italian roast, Spanish roast. Pupiņa ir gatava pārtapt rūgtā espreso. Itāļu un spāņu grauzdējuma pupiņas ir gandrīz melnas.
Jo vieglāks grauzdējums, jo vairāk dzērienā kofeīna. Tas nozīmē, ka no rīta tu drīzāk gribēsi dot priekšroku viegla grauzdējuma kafijai, bet pēcpusdienā izvēlēsies vairāk grauzdētu kafiju – arī tās rūgtuma dēļ, kas palīdzēs pārstrādāt vakariņās apēsto.