Divu veidu eļļas
- Ja eļļa ir augstvērtīga, proti, auksti spiesta un nerafinēta, tā vienmēr ir ar savu neatkārtojamu aromātu. Garšas nianses, piemēram, salātiem var piešķirt tieši ar auksti spiesto eļļu – olīvu, kaņepju, ķirbju sēklu, avokado eļļu u.c. Taču ar šo eļļu nevajag cept, tā nav tam paredzēta! Var apcept pavisam mazliet, var apslacīt ar šo eļļu maizi vai zivi, kas jau izcepta, bet, piemēram, kotletes gan nevajag cept, jo nerafinēta eļļa ilgākā cepšanas procesā sāk degt.
- Ja vēlies eļļu cepšanai, izvēlies rafinēto – rafinēšanas jeb attīrīšanas process eļļai atņem garšu. Šīs eļļas ir arī lētākas, jo tās iegūst no ātri audzējamām un lētākām kultūrām – piemēram, kukurūzas, rapšiem, palmu augļiem, saulespuķēm u.c. Rafinētās eļļas piemērotas cepšanai un fritēšanai arī temperatūrā, kas pārsniedz 100 grādus, un ēdiens šādā eļļā nesadeg, jo tā ir attīrīta.
Eļļu vai sviestu?
- Sviestam ir dažas īpašības, kuru nav eļļām, un otrādi, – piemēram, nevar pagatavot perfektu kārtaino mīklu ar eļļu, tikai ar sviestu, tāpat arī tortei krēma rozes no eļļas nesanāks. Tiesa, sviestam jābūt augstvērtīgam, bez pievienotām eļļām. Ja nevar tādu dabūt, labāk cepšanai izmantot rafinētas eļļas. Savukārt, ja sviests ir labas kvalitātes, viena no lieliskajām iezīmēm ir tā, ka var pagatavot karamelizētus ēdienus ar neatkārtojamo, omulīgo sviesta garšu.
- Ja cepamformā cep sacepumu un vēlies, lai tam ir brīnišķīgā sviesta smarža un garšīgs piecepums gar maliņām, vispirms iesmērē formu ar sviestu. Savukārt, ja vēlies, lai nekas nepiedeg un, piemēram, izcepto kēksu ir viegli izcelt no cepamformas, iepriekš iezied to ar eļļu. Sviests cepot ieiet ēdiena porās, savukārt eļļa izveido tādu kā izolāciju, kas neļauj ēdienam piecepties.
- Sviests, tāpat kā eļļa, arī ir tauki, tikai piena tauki, kas sakulti sviestā. Tātad būtībā sviests ir ūdens un tauki – ja cep kaut ko sviestā, rēķinies, ka tas sadegs ātrāk nekā rafinētā eļļa. Vienu brīdi karsētā sviesta smarža šķitīs patīkama, bet, ja cepsi par ilgu, tad gan vairs ne, – sāks smirdēt un dūmot!
Ja vēlies, lai sviesta garša iesūcas produktā, bet nepiedeg, cepšanai pannā izmanto abus, eļļas un sviesta maisījumu. Šāda kombinācija nodrošinās, ka ceptajam produktam būs gardā sviesta garša, savukārt eļļa neļaus sviestam piedegt.
Recepte – sviestā cepta omlete Mārtiņa Sirmā gaumē