Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam nākamajam gadam!
ABONĒT!
  • Pagatavo sinepes pats! 3 receptes soli pa solim.

    Uzkodas un salāti
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    20. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock (Patryk Michalski)
    Sinepes ir stipras un veselīgas, turklāt labvēlīgi ietekmē gremošanas procesus. Šoreiz aicinām pamēģināt pagatavot sinepes pašiem, nevis pirkt veikalā – tas ir vienkārši un pat interesanti!

    Tās sinepes, kas mazās burciņās rindojas veikalu plauktos, lielākoties ir rūpnieciski ražotas un, palasot produkta sastāvu, satur ne tikai sinepes, bet virkni dažādu piedevu. Tīrā veidā sinepes nopērkamas kā sēkliņas vai pulverī samaltas. Sīkie sinepju graudiņi nogatavojas pākstīs – sinepes ir krustziežu dzimtas eļļas augs, kura izcelsme meklējama Āzijā. Kad sinepju graudiņus apstrādā un samaļ, rodas divi produkti: sinepju milti jeb pulveris, kā arī sinepju eļļa.

    Sinepju pulverim pievienojot ūdeni, etiķi, cukuru, sāli un dažādas garšvielas, iegūstam tādas sinepes, kādas pazīstam burciņās veikalu plauktos. Dižonas sinepes, angļu sinepes, krievu sinepes, franču sinepes. Saldās, stiprās, maigās, graudainās un vēl visādas sinepes. Ar konjaku, ar zaļajiem pipariem, ar estragonu, ar vīģēm, ar baziliku… Garšu pārpilnība!

    Sinepes maigas, stipras un pat ļoti stipras!

    Sinepju stiprums jeb asums atkarīgs gan no šķirnes, gan sinepju gatavošanas tehnoloģijas. Brūnie un melnie sinepju graudiņi skaitās stiprāki par gaiši dzeltenajiem. Piemēram, graudainās sinepes sastāv no rupji maltu un veselu sinepju graudiņu maisījuma, kas lielākoties ir vidēji stiprs garšā.

    Diezgan daudz ko sinepju stipruma un garšas skalā var ietekmēt ar pagatavošanas tehnoloģijām – sākot no vienkāršām darbībām, kā, piemēram, sinepju graudiņu apgrauzdēšana pirms samalšanas, kas nodrošina izteiktāku un spēcīgāku aromātu, un beidzot ar sinepju karsēšanu, ko izmanto, lai stiprumu mazinātu.

    Tāpat sinepju stiprumu var regulēt, pievienojot dažādus garšaugus un garšvielas – asākus un maigākus piparus, kariju, ingveru, ķiplokus, mārrutkus. Nianses garšā var panākt arī ar sāls un cukura attiecības regulēšanu.

    Bet, piemēram sinepes ar medu ir pasaulslavens savienojums. Un, protams, etiķis – bez tā neiztikt, ja sinepes vēlas uzglabāt ilgāku laiku. Tiesa, ne vienmēr nepieciešams tieši klasiskais sarkanvīna vai baltvīna etiķis – ir receptes arī ar citrona sulu, kā arī alkohola piedevu (baltvīnu, šeriju, konjaku).

    Ja sinepēm pievieno etiķi, to var darīt dažādi – samaltās sinepes parasti vispirms samaisa ar ūdeni un ļauj pastāvēt, līdz ūdens izvelk no sinepēm stiprumu, un tikai tad pievieno etiķi (apmēram pēc 10–15 minūtēm). Pievienojot etiķi reizē ar ūdeni, rezultāts būs maigāks. Bet kas gan ir teorija, runājot par ēdieniem? Labāk ķeramies pie prakses!

    Izmēģini pats – 3 dažādas sinepes!

    Svarīgi ir nepieciešamās sastāvdaļas sajaukt kopā, taču bez stingri noteiktiem gramiem un mililitriem, vien paļaujoties uz garšas sajūtām. Tātad, ņem krūzi sinepju pulvera, sajauc ar siltu ūdeni, līdz veidojas viendabīga, skābajam krējumam līdzīga konsistence bez kunkuļiem. Iegūto masu liek ledusskapī līdz nākamajam rītam un tad jauc klāt medu vai cukuru, sāli, etiķi un eļļu – visu pēc garšas! Ja vēlas, var pievienot arī sakapātus garšaugus, saulē kaltētus tomātus, iemaisīt apgrauzdētas veselas sinepju sēkliņas u. c. Ja vēlas asākas sinepes, visiem šķidrumiem jābūt aukstiem. Lietojot siltu ūdeni, sinepes būs maigākas. Savukārt, ja sinepes šķiet pārāk stipras, tās var pasildīt, tādējādi asumu mazinot.

    Lauku sinepes

    Skaista krāsa un medaina garša – šīs varētu patikt tiem, kuri iecienījuši tā dēvētās angļu sinepes. Taču, ja pierasts pie veikalā nopērkamo maigās dabas, brīdinu, ka šīs ir krietni ņiprākas

    Sastāvdaļas:

    • 6 ēdamkarotes sinepju sēklu
    • 1/2 tases sinepju pulvera (ap 50 g)
    • 1/2 tases ūdens vai alus
    • 3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
    • 2 tējkarotes sāls
    • 1 tējkarote kurkumas
    • 2 ēdamkarotes medus
    • šķipsna sīki sakapātu svaigu zaļumu (pēc vēlēšanās)

    Piestā sagrūž sinepju sēklas – parupji, ne pilnībā.

    Liek bļodiņā, pieber sāli, sinepju pulveri, kurkumu un medu, kā arī zaļumus, ja vēlas.

    Samaisa.

    Pievieno ūdeni vai alu, rūpīgi izmaisa. Atstāj savilkties 10 minūtes (jo ilgāk atstāj, jo maigākas būs sinepes).

    Tad pievieno etiķi, samaisa, pilda burciņās un glabā ledusskapī. Pirms lietošanas sinepēm vēlams nostāvēties vismaz 12 stundas.

    Padoms! Gatavojot sinepes, vienmēr vispirms pievieno ūdeni, ļauj vielām savienoties un tikai pēc tam – etiķi.

    Senās romiešu sinepes

    Recepte, kas atrasta interneta dzīlēs, vēsta, ka šādas sinepes itāļu saimnieces gatavojot arī mūsdienās. Riekstaina konsistence un laba garša, iesaku pamēģināt, piemēram, salātu mērcē vai ar liellopu gaļu želejā.

    Sastāvdaļas:

    • 1 tase melno sinepju graudiņu
    • 1/2 tases sasmalcinātu mandeļu
    • 1/2 tases sasmalcinātu ciedru riekstu
    • 1 tase auksta ūdens
    • 1/2 tases sarkanvīna etiķa
    • 2–3 tējkarotes sāls

    Sinepju graudiņus samaļ kafijas dzirnaviņās vai piestā sasmalcina tā, lai graudiņi vēl sajūtami, ne pavisam smalki.

    Pievieno sasmalcinātus ciedru riekstus un mandeles un ar piestu visu vēl sagrūž kopā.

    Masu ieliekbļodiņā, pieber sāli, pielej aukstu ūdeni, rūpīgi samaisa un atstāj 10–15 minūtes savilkties.

    Tad iemaisa sarkanvīna etiķi. Kad tas savienojies ar pārējām sastāvdaļām, sinepes pilda burciņās un liek ledusskapī.

    Pirms lietošanas sinepēm vēlams nostāvēt vismaz diennakti, bet pēc tam tās var glabāt ledusskapī dažus mēnešus (sastāvā esošo riekstu dēļ ne ilgāk par 4–6 mēnešiem).

    Cik daudz ir tase? Receptēs ar vārdu tase jāsaprot amerikāņu cup. Tas ir 236,588 ml. Ja nav mērtrauka ar atzīmi cup, jānomēra izejvielas daudzums aptuveni 240 ml.

    Variācija par Dižonas sinepēm

    No visām pārējām Dižonas sinepes atšķiras ar faktu, ka vēsturiski to gatavošanā izmantoja nevis etiķi, bet… tas noticis Francijā, Dižonā, kur kāds sinepju ražotājs savā sinepju receptē etiķi aizstājis ar negatavu vīnogu sulu, un no tā arī šo sinepju īpašā garša. Es savukārt piedāvāju pamēģināt recepti ar sausu baltvīnu, svaigiem sīpoliem, ķiplokiem un medu.

    Sastāvdaļas:

    • 1/2 tases sīki sakapātu sīpolu
    • 1 ķiplokdaiviņa, izspiesta spiednē
    • 1 ēdamkarote medus
    • 60 g sinepju pulvera
    • 2 tējkarotes augu eļļas
    • 1 tējkarote sāls
    • 2 pilieni Tabasco mērces
    • 1 tase sausa baltvīna

    Sinepju pulveri samaisa ar sāli, medu, sakapātiem sīpoliem un caur spiedni izspiestu ķiplokdaivu. Tad piepilina Tabasco mērci, pielej vīnu un rūpīgi izmaisa.

    Ļauj nedaudz pastāvēt, tad iemaisa eļļu un pilda burciņās.

    Šīs sinepes nevajag glabāt ilgi, ieteicams turēt ledusskapī un izlietot nedēļas laikā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē