Šefpavāriem ir vismaz desmit, ja ne vairāk nažu, taču latviešu saimniece vai saimnieks nereti iztiek ar diviem. Naži ir ļoti dažādi, jo katrs radīts savam mērķim. Tāpēc noskaidrosim svarīgas lietas, kas jāskatās, nazi pērkot.
Nazim svarīgs ir asmens veids, forma un asums, kā arī spala parocīgums. Ar asu nazi darbs rit raitāk, precīzāk un zināmā mērā arī drošāk. Ass nazis griež ļoti precīzi. Būtiski, lai spals ērti iegulstas plaukstā, it sevišķi, ja griežami cieti produkti. Ir vērts veikalā nazi paņemt rokās, pacilāt un pasvārstīt.
Kā labāk asināt nažus?
Veikalos, kur nopērkami kvalitatīvi naži, nereti ir dabūjams arī tā paša ražotāja asināmais rīks, kas piemērots konkrētajiem nažiem. Viens no izplatītākajiem asinātājiem ir īpašs metāla stienis, ar kuru var vienkāršā veidā uzasināt nažus, tikai jāapgūst pareizais leņķis, kādā jātur asmens attiecībā pret stienīti. Asinot ar stienīti, ir jāuzmanās, jo darot to nepareizi, nazi var sabojāt. Galda asinātāji ir drošāki, jo galodas savietotas tā, lai nenotrītu nažus par daudz.
1. Griešanai un kapāšanai - šefpavāra nazis.
Dēvēts arī par universālo nazi (līdzinieks ir japāņu santoku nazis), jo ar to var paveikt svarīgākos griešanas darbus virtuvē.
Šis ir arī viens no lielākajiem nažiem ar platu asmeni, kas garumā var būt līdz pat 30 centimetriem.
Asmens garums un biezums mēdz atšķirties, taču jārēķinās, ka labs šefpavāra jeb universālais nazis jebkurā gadījumā būs diezgan liels, jo ar to jāspēj sadalīt lielas lietas – gaļas gabali, lieli dārzeņi, siera rituļi utt.
Izvēloties veikalā, svarīgi nazi paņemt plaukstā, lai novērtētu, vai spals ir parocīgs.
Vislabāk šefpavāra nazis tiks galā ar dārzeņu, gaļas un zaļumu griešanu, kapāšanu.
Šefpavāra nazis regulāri jāuzasina – jo biežāk to lieto, jo čaklāk jāasina.
2. Atdalīšanai, plānām šķēlēm - filējamais nazis.
Nazis ar plānu, samērā tievu un diezgan garu asmeni – izvēloties veikalā, jāpievērš uzmanība, vai tas ir gana lokans, jo asmens elastība filējamam nazim ir svarīga.
Ar šo nazi var ļoti labi atdalīt zivs fileju no ādas un asakām, gaļas fileju no cīpslām un kauliem, arī sagriezt fileju plānās šķēlītēs.
Filējamie naži mēdz būt dažāda garuma, bet drošāk ir izvēlēties garāku nazi, ar to būs ērtāk strādāt. Jāseko līdzi, lai nazis būtu uzasināts!
Dažkārt filējamam nazim līdzīgs ir kaulu nazis, ar kuru var sadalīt putnu gaļu un ērti atdalīt gaļu no kauliem. Taču kaulu nazim parasti ir īsāks asmens, un tas nav tik lokans.
3. Mizošanai un šķēlēšanai - mazie nazīši.
Parasti mazajiem nazīšiem ir samērā plāns asmens, kas nodrošina asumu un attiecīgi nav tik bieži jāasina.
Izvēloties šo nazīti, svarīgi, lai to būtu ērti turēt rokā, jo ar to visātrāk un labāk sokas mizošanas darbi, sagriešana šķēlītēs un gabaliņos, dārzeni vai augli turot rokās. Pateicoties īsajam un spicajam asmenim, ar mazo nazīti var viegli izgriezt bojājumu vietas, ātri sagriezt zaļumus tieši šķīvī, pārgriezt dažādas aukliņas, piemēram, cepešiem vai produktu iesaiņojumiem.
Tas, vai asmens mazajam nazītim ir taisns vai mazliet līks, ir saimnieka gaumes jautājums, bet parasti nedaudz ieliekts asmens ir tieši augļu nazīšiem.
4. Maizei un tomātiem - roboti naži.
Naži ar robotiem asmeņiem ir paredzēti dažādiem mērķiem, bet vismaz viens tāds virtuvē lieti noderēs. Robotie asmeņi ir speciāli veidoti, tie labi saglabā asumu, un nav speciāli jāasina.
Viens variants ir speciālais maizes nazis ar pagaru, taisnu un robotu asmeni. Ar to var viegli sagriezt pat tikko ceptu, mīkstu maizi ar kraukšķīgu garoziņu – speciālais asmens viegli pārvar cieto garozu un vienlaikus nesaspiež maizes mīkstumu.
Robots asmens ir arī tomātu nazīšiem, jo viegli pārgriež to elastīgo, nepadevīgo miziņu. Vēl robotie nažu asmeņi labi noder dažādu kārtainu produktu sagriešanai, jo nesaspiež kārtas kopā.
Citi labi naži:
5. Siera nazis.
Nazis ar caurumiem asmenī paredzēts mīkstākiem sieriem, lai šķēles nepieliptu asmenim. Asais galiņš noder, lai šķēlītes uzdurot ērti pārvietotu.
6. Klasiskais nazis.
Laikus un regulāri uzasināts, šāds vidēja izmēra nazis der dažādiem darbiem – var griezt gabaliņus un šķēles, sakapāt zaļumus, arī kaut ko nomizot.
7. Nazis kapāšanai.
Garais un plānais asmens nodrošina to, ka var nogriezt pietiekami plānas šķēles no liela gabala, piemēram, gaļas cepeša vai šķiņķa.
8. Keramiskais nazis.
Naži ar keramiskiem asmeņiem ir relatīvs jaunums – tie gan veikalos nopērkami jau vairākus gadus, tomēr ne tuvu nav tik izplatīti kā tērauda naži. Lielākais labums ir asmens asums, jo keramiskais materiāls ir cietāks par parasto tēraudu. Keramiskais materiāls ilgi saglabās asumu un to speciāli asināt nevajadzēs vai arī vajadzēs ļoti reti.
Taču keramiskais asmens ir arī diezgan trausls – ja to gadās nomest uz cietas virsmas, asmens var saplīst. To nedrīkst likt arī atklātā liesmā un nedrīkst griezt ļoti cietus un aukstus produktus, piemēram, saldētu pārtiku, gaļu ar kauliem vai lielas zivis. Jāatceras, ka produkti ar šo nazi vienmēr jāgriež uz koka vai plastmasas dēlīšiem, nedrīkst to darīt uz metāla, stikla vai akmens virsmas.
ABC nažu glabāšanai
● Visi naži jāglabā bērniem nesasniedzamā vietā!
● Lai asmeņiem nerastos mehāniski bojājumi, tos nedrīkst, piemēram, sabāzt kopīgā traukā ar karotēm, dakšām un citiem nažiem.
● Pēc lietošanas naži rūpīgi jānoslauka, jo mitrums var kaitēt.
● Vislabāk nažus glabāt vai nu speciālā nažu statīvā, kur katram asmenim ir sava vieta, vai arī pie magnētiskā nažu turētāja, kur tie būs ērti pārskatāmi.
● Ja nazis ir ļoti ass un pērkot tam komplektā jau ir speciāls asmenim uzmaucams aizsargs, to vajag arī lietot. Aizsargs pasargās gan asmeni no iespējamiem bojājumiem, gan jūsu rokas no nejaušas savainošanās.