1. Lieto svaigu!
Dzer, cik tik var! Jo nesenāk sula tecējusi, jo tā bagātīgāka. Savu īpašo vērtību sula saglabā 3–4 stundas pēc tecēšanas – tad tā ir dzīva, un organisms šādu sulu prot izmantot īpaši efektīvi. Ar svaigu sulu var arī mazgāt seju.
2. Sasaldē!
Svaigu sulu lej pudelēs un liec saldētavā. Kad sakārosies – atkausē un dzer. Savukārt kosmētiskiem nolūkiem sulu saldē speciālajos ledus kubiņu trauciņos. Lai vēl daiļāk, ieliec ik kubiņā kādu piparmētras lapu.
3. Ieraudzē!
Organiskās skābes, mikroelementi, dabiskie cukuri un vitamīni saglabājas arī raudzētās bērzu sulās, tādēļ – lai top! Katram ir citāda sulu raudzēšanas metode. Klasiskā ir tāda – pieliek aptuveni 20 gramu cukura uz litru sulas un pievieno vēl kādu paša izvēlētu piešprici: gabaliņu rudzu maizes, rozīnes, kādu upenes zariņu, ķimenes, citrona šķēlīti vai miziņas. Sulu vispirms kādas dienas patur istabas temperatūrā, lai ieskābst, un tad – vēsumā. Tīru, svaigu sulu var glabāt arī pagrabā PET pudelēs, neberot klāt neko. Tikai tad jārīkojas citādi: tiklīdz sula satecējusi, tā nekavējoties uz pagrabu – nekādas stāvēšanas siltā istabā!
4. Gatavo šampanieti!
Laikus iekrāj ne vien tukšas šampanieša pudeles, bet arī to korķus un pat metāla stieplītes, kas pirms izšaušanas noņemtas no korķa.
Kad sulu laiks klāt, pudeles rūpīgi izmazgā ar sodas ūdeni un apgāž, lai viss ūdens iztek. Pudelēs ielej svaigu bērzu sulu un katrā ieber divas tējkarotes cukura un piecas rozīnes. Uzliek korķi un nostiprina to ar drātiņu – vai nu uzreiz, vai nākamajā dienā. Ja to izdara nākamajā dienā (kad sulas jau mazliet ieskābušas), šampanietis atverot puto kā dulls. Un tad – uz pagrabu gaidīt svētkus! Šo pašu recepti var izmantot arī sulu glabāšanai minerālūdens pudelēs, vienīgi tad nekāda atvēršanas paukšķa un putu, protams, nebūs.
5. Izmanto virtuvē!
Iesakām vairākus radošus paņēmienus, kā bērzu sulu izmantot virtuvē:
- Ja sulu ielej lielā, lēzenā katlā un lēnām karsē, lai tā pamazām iztvaiko, procesa beigās var iegūt kļavu sīrupam līdzīgu bērzu sīrupu, kas lieliski der pie salātu mērcēm un, protams, pie pankūkām.
- Svaigas bērzu sulas lieliski der lapu salātu aizdaram – kopā ar citrona sulu un šalotes sīpoliņu.
- Raudzēta bērzu sula, līdzīgi kā ābolu sula, ir lieliska marināde baltajai gaļai: vistai, trusim, paipalai. Te nu ļoti svarīgi gaļu marinēt tīrā bērzu sulā, neberot klāt klasiskās gaļas marinēšanas garšvielas.