Obligāti jāmērcē
- Lai nierēm noņemtu raksturīgo smaku, jēra un jaunlopa nieres 2 stundas jāmērcē aukstā etiķa vai citronu ūdenī, pēc tam nosusina.
- Jaunlopa un jēra nieres var cept vai grilēt arī bez vārīšanas. Ierīvē tās ar garšvielām (sāli, pipariem, sakapātu timiānu vai rozmarīnu), ietin folijā un karsē no abām pusēm 10 minūtes. Pēc tam sagriež šķēlēs vai kubiciņos.
- Cūku nieres mērcē aukstā ūdenī ilgāk – vēlams 12 stundas, laiku pa laikam ūdeni nomainot.
Kā tīrīt nieres?
Izmērcētām nierēm obligāti noņem plēvīti – ar asa naža galu iegriež un pēc tam ar pirkstiem novelk.

No plēvēm atbrīvotas nieres paver vaļā, ar naža galu izņem taukus un izgriež gaišos asinsvadiņus.

Iztīrītās nieres liek katlā ar aukstu ūdeni. Uz straujas liesmas uzvāra un ūdeni nolej. Pārlej tīru ūdeni, uzvāra un atkal nolej. Tā rīkojas vairākkārt, lai atbrīvotos no nevēlamās piegaršas.

Pēdējam ūdenim, kurā nieres vārīsies, pievieno sāli un melnos piparus.

Nieres ir gatavas, kad tās maina krāsu un, iedurot koka irbulīti, neizplūst sarkana sula. Vārītas cūku nieres atdzesē, tad sagriež šķēlēs, salmiņos vai citos vēlamā lieluma gabaliņos.
