• Kā pareizi izvārīt garšīgu pastu, nevis saķepušus makaronus?

    Kā pareizi?
    Santa.lv
    Santa.lv
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības SIA Žurnāls Santa arhīva (Shutterstock)
    Itāļu pavāri apgalvo: ūdenim katlā jābūt tik daudz, lai pasta tajā brīvi dancotu!

    Padomi, lai pasta vienmēr izdotos godam:

    1. Izvēlies kvalitatīvu pastu! Skaties, lai uz iepakojuma būtu rakstīts «pasta di semola di grano duro», kas nozīmē cieto kviešu miltu pasta. Katrā lielveikalā tādi ir atrodami. Savukārt no pašiem lētākajiem makaroniem nekas labs nesanāks, pat, ja vārīsi pēc visiem priekšrakstiem, visdrīzāk makaroni saķeps.
    2. Gatavojot pastu, nežēlo ūdeni! Zelta formula: uz 100 g pastas ņem 1 litru ūdens.
    3. Sāli ūdenī parasti ber pirms pastas ielikšanas. Itāļi mēdz teikt: ūdenim jābūt tik sāļam, kā no jūras nākušam.
    4. Pastu ber vārošā ūdenī, un vāra uz lielas uguns, lai ūdens burbuļotu. Vāku katlam virsū neliek – pastas dancošanai jānotiek pilnā sparā. Pāris reižu vārīšanās laikā var apmaisīt.
    5. Pasta jāvāra saskaņā ar instrukciju uz paciņas, jo dažādiem pastas veidiem ieteicamais vārīšanās ilgums atšķiras. Parasti norādīti divi laiki – piemēram, 6 minūtes jāvāra, lai pasta būtu «al dente» (itāļu valodā tas nozīmē kožama, jūtama uz zoba), savukārt 8 minūtēs pasta būs izvārījusies pilnībā. Al dente variants ir ieteicamāks, īpaši, ja pēc tam pastu vēl jauks kopā ar mērci un mazliet karsēs, jo tā turpinās mazliet briest.
    6. Eļļu cieto kviešu pastai vārīšanas laikā nav nepieciešams pievienot – tā tāpat nesaķep. Mazliet eļļas var pieliet, kad pasta nokāsta, un viegli apmaisīt.
    7. Itāļi, gatavojot pastu ar dažāda veida mērcēm, visu kopā sajauc jau uz pannas, nevis pasniedz atsevišķi. Viņi uzskata – tādējādi ar mērces gardumiņu tiek apņemts pat vismazākais pastas līklocis. Pievienojot mērcei nedaudz ūdens, kurā vārījās pasta, ūdenī nonākusī pastas ciete padarīs mērci blīvāku un ļaus tai labāk apvīties ap pastu.

    Vēl labi padomi:

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē