• Cepot akniņas, vislielākais grēka darbs, ko joprojām pieļauj daudzi, ir to pārcepšana. Patiesībā uz pannas tās nedrīkst pavadīt ilgāk par 5 (apceptas vistas aknas), 8–10 (apceptas teļa aknas) minūtēm, līdz apmēram 15 minūtēm (sutinātas cūkas vai liellopu aknas), citādi tās kļūst sausas un cietas.
• Visvienkāršāk ir izcept vistas un teļa akniņas. Liellopu, kā arī cūkas aknas strauji apcep, lai tās nekļūst cietas, pēc tam pasautē.
• Lai novērstu nepatīkamo smaku un būtu mīkstākas, liellopu aknas pirms cepšanas izmērcē pienā.
• Sāli un piparus vislabāk pievienot, tiklīdz akniņas ir apceptas (nevis pirms cepšanas). Šādi tās būs mīkstākas un sulīgākas.
400 g vistu akniņu
sāls, pipari
eļļa cepšanai
- Akniņas rūpīgi attīra no dzīslām, nosusinātas liek pannā uzkarsētā eļļā (var pievienot sviestu garšai), strauji apcep, tad apgriež uz otru pusi un arī to apcep, pārkaisa sāli un piparus.
- Pannai uzliek vāku, vēl pāris minūtes akniņas pasautē un no uguns noņem.
- Akniņas var pasniegt ar salātiem un sviestā apceptiem maizes grauzdiņiem.