Gī sviests ir sen pazīstams ājurvēdas virtuvē – karsējot tas tiek attīrīts no liekajiem piemaisījumiem, ūdens un olbaltumvielām. Svarīgi ir izvēlēties kvalitatīvu sviestu – par kvalitāti stāsta putas, kas rodas karsēšanas laikā: jo mazāk putu, jo labāks sviests. Gī sviests nesatur piena biezumus, attiecīgi tas arī nesasmok un to var glabāt burciņā istabas temperatūrā nedēļām ilgi. Taču, katru reizi, kad to lieto, gī jāņem ar sausu un tīru karoti, lai sviestā neiekļūst ūdens vai citi piemaisījumi. Indiešu virtuvē gī sviestu lieto kā piedevu rīsiem, dārzeņu sautējumiem, zupām, dārzeņu un garšaugu apcepšanai, pie graudaugu putrām utt. Var, protams, smērēt uz maizes. Un var iesmērēt arī ādu!
- No 1 kg labas kvalitātes sviesta (jāizvēlas ar maksimālo tauku saturu 82,5%) var iegūt apmēram 600–800 gramus dzidrinātā sviesta.
Dara tā:
!!! Ir receptes, kur sviestu lēnām karsē un putas nosmeļ ik pa laikam. Var izmēģināt dažādi, atrodot savu īsto recepti!