- Lielākoties ķirbji saistās ar oranžas krāsas mizu, taču vieni no garšīgākajiem un arī labi uzglabājamiem ir tieši muskatķirbji un sviesta ķirbji, kuru mizas krāsa biežāk ir tumši zaļa un bēšīga, toties mīkstums gan ir skaisti piesātinātā, oranždzeltenā tonī. Sviesta ķirbji un muskata ķirbji pieder muskatķirbju grupai un labi garšo dažādos veidos – gan svaigi, gan zupās un desertos, tos var arī cept, vārīt, spiest sulās, kā arī marinēt, jo nešķīst un saglabā kraukšķīgumu.
- Samērā universāli pielietojami ir nelielie, apaļīgie Hokaido tipa ķirbīši – tie sver ap kilogramu, tāpēc ērti pagatavojami vienā reizē, nav jādomā, kur likt pārpalikumu. Hokaido ķirbji ir ideāli piemēroti pildīšanai un cepšanai krāsnī, tos var arī marinēt un vārīt ievārījumos. Ja cep, šo ķirbi droši var ēst ar visu mizu.
- Ja ķirbi cep cepeškrāsnī, to labāk sagriezt tā, lai šķēles pieguļ iespējami tuvāk cepamplātnei, tad tās izcepsies vienmērīgāk un neapdegs. Optimālā temperatūra ķirbim krāsnī ir 180 grādu karstums – vairāk nevajadzētu, lai neapdeg. Svarīgi ķirbi arī nepārcept par ilgu, tad nebūs baudāms.
- Visus cepamķirbjus var gatavot un ēst ar visu mizu, savukārt ziemas glabājamos ķirbjus nemaz nevar tik viegli nomizot un viegli sagriezt, jo miza ir ļoti cieta un mīkstums blīvs. Šos ķirbjus vislabāk sagriezt četrās daļās un iešaut cepeškrāsnī ar visu mizu – kad ķirbis būs izcepies, mīkstums viegli nonāks no mizas nost.
- Ķirbi droši var likt kūkās un kēksos – iegūsiet mitrāku un garšīgāku konsistenci!
- Sukādēm ķirbi vispirms vajag sasaldēt, lai atveras šūnas un ķirbja gabaliņi var labāk uzsūkt cukuru. Tad sasaldētos kubiņus ber lielā traukā, liek klāt cukuru, citronskābi, ingveru, kanēli. Otrā dienā sāk apmaisīt, veidojas sīrups, un trešajā dienā jau būs savilkušās. Tad var žāvēt žāvētājā vai uz plāts pavērtā cepeškrāsnī 50 grādos.
- Kā ķirbi saglabāt ilgāk? Ķirbjiem nepatīk temperatūras svārstības, tie jāglabā vienmērīgā temperatūrā. Droši var glabāt istabā, jo sauss un silts ķirbjiem patīk. Taču, tā kā reizēm ķirbji stāvot mēdz iebojāties, labāk tiem jau laicīgi paklāt apakšā kādu necaurlaidīgu drānu vai uzlikt uz paplātes. Ķirbjus var glabāt arī vēsākā telpā, bet ne aukstākā par 12 grādiem. Ja tādu iespēju nav, bet ķirbi gribas saglabāt ilgāk, to var savārīt, sablendēt biezenī un sasaldēt nelielās porcijās – būs laba bāze zupām, mērcēm u.c.