Konsultē profesionālis, uzbeku restorāna šašliku cepējs Metins Geks.
Darba dienai. Vistas šašliks.
Tas ir pats vienkāršākais šašlika pagatavošanas veids. Atliek sagriezt vistu nelielos gabaliņos, apbērt tos ar sāli, pipariem un ķiplokiem un sākt cept uz lēnas uguns. Šim šašlikam domāto gaļu nav nepieciešams iepriekš iemarinēt un tas tikšanu pie pusdienām ievērojami atvieglo.
Ja šašliku necep uz atklātas uguns, tad viss process neaizņems vairāk par 15 minūtēm. Rezultātā iegūstam klasisku vistas gaļas šašliku, turklāt īpaši labi šāds ēdiens garšo kopā ar plovu un dārzeņiem.
Citi lasa
Brīvdienai. Jēra šašliks.
Īsts šašliks tiek gatavots no jēra gaļas. To, šķiet, pateiks ikviens kaukāzietis un viņam būs taisnība. Jēra gaļas šašliks gandrīz vai kūst mutē un, lai spētu pilnībā izbaudīt tā garšas nianses klāt jādzer karsta zaļā tēja. Tas tādēļ, ka jēra gaļā ir daudz tauku un zaļā tēja neļauj tiem nodarīt kādu skādi ēdāja organismam.
Turklāt tā tikai pastiprina garšas nianses un diez vai tradīcija, kura Uzbekistānā saglabājusies jau gadsimtiem ilgi, varētu būt kļūdaina. Tāpat nav ieteicams jēra šašlikam piedzert klāt alu vai kādu stipro dzērienu, bet kategorisku aizliegts to baudīt kopā ar vīnu. Alkohols kopā ar jēra taukiem nav tā veselīgākā padarīšana, bet vīns jēra gaļas šašlika garšas nianses nevis pastiprinās, bet gluži pretēji – nomāks.
Lai tiktu pie šādas ēdmaņas gan būs jāpatērē nedaudz vairāk laika, nekā vistas šašlika gatavošanas gadījumā, jo gaļa ir jāiemarinē. Tas gan nav tipiski kaukāziešiem, taču šī recepte pielāgota latviešu gaumei.
Tātad – tirgū vai veikalā jāizvēlas kilograms labas jēra gaļas, tā jāsagriež nelielos gabaliņos, jāapber ar sāli, pipariem, lokiem un jāatstāj marinēties savā sulā. Pēc divām stundām šašliks jāsprauž uz iesma un jāsāk cept.
Algas dienai. Maltās gaļas šašliks.
Maltās gaļas šašlika pagatavošana ir gaužām vienkārša, taču iegūtais rezultāts pārspēj visas cerības. Jāņem kilograms samaltas liellopu gaļas, puskilograms jēra tauku (tos var nopirkt Centrāltirgū) un jāsajauc visu kopā viendabīgā masā.
Klāt pievieno sāli, piparus, ķiplokus, kā arī koriandru un no masas izveido nelielas bumbiņas, kuras jāmauc uz iesma. Ja šašliku ceps uz lēnas uguns, tad bumbiņas karstumā nejuks ārā un ļoti labi turēsies uz iesma.
Lai gan izlasot recepti varētu šķist, ka iegūtais šašliks būs trekns, pēc garšas neko tādu nevar just. Arī šim šašlikam vislabāk klāt dzert karstu zaļo tēju un no aukstajiem vai alkoholiskajiem dzērieniem labāk atturēties.