“Kartupeļi ir populārākais dārzenis Latvijā, par ko arī liecina jaunākie “Centrālās statistikas pārvaldes” dati. Ikdienā esam pieraduši kartupeļus uzturā lietot kā piedevu pie dažādiem gaļas ēdieniem vai salātiem un pat neaizdomājamies, cik daudz tajos ir vērtīgo vitamīnu un uzturvielu.
Ņemot vērā, ka raža tiek novākta priekšlaicīgi, tajos esošais cukurs vēl nav pārvērties cietē, tāpēc augusts ir pēdējais brīdis, kad jaunos kartupeļus izbaudīt savā ēdienkartē,” skaidro farmaceite Zane Melberga.
7 vērtīgi vitamīni un uzturvielas, kas atrodamas jaunajos kartupeļos:
- Bagāts B6 vitamīna avots, kas palīdz pret nogurumu, stresu un uztur možu prātu, jo veicina normālu nervu sistēmas darbību un psiholoģiskās funkcijas.
- C vitamīns ir svarīgs, lai uzturētu normālu imūnsistēmas darbību, ko ir vērts atcerēties, jo tuvojas rudens – vīrusi un baktērijas kļūs tikai aktīvāki. Jaunajos kartupeļos ir trīs reizes vairāk C vitamīna nekā parastajos kartupeļos.
- Jaunie kartupeļi satur arī daudz kālija. Kālijs ir nepieciešams, lai uzturētu normālu asinsspiedienu. Tas ir svarīgi tiem, kuriem ir zems vai augsts asinsspiediena līmenis.
- Tāpat jaunie kartupeļi ir bagāti ar kalciju, magniju un mangānu, kas palīdz uzturēt kaulu veselību.
- Jaunajos kartupeļos esošais jods palīdz uzturēt labu ādas veselību, kā arī veicina normālu vairogdziedzera darbību.
“Ir arī cilvēki, kuriem kartupeļi negaršo vispār, bet tajos esošos vitamīnus tāpat ir svarīgi uzņemt. To iespējams paveikt, ikdienā lietojot uzturā citus produktus, kas satur šos vitamīnus, kā arī aptiekās ir pieejami dažādi kompleksie uztura bagātinātāji, kuros attiecīgie vitamīni un minerālvielas ir noteiktās kombinācijās.
Par piemērotāko uztura bagātinātāju izvēli un lietošanu ieteicams konsultēties ar farmaceitu”, skaidro Z.Melberga.
Ogļhidrāti un šķiedrvielas
Jaunie kartupeļi ir arī labs ogļhidrātu un šķiedrvielu avots. Piemēram, vienā jaunajā kartupelī ir vidēji 12,4 grami ogļhidrātu. Ogļhidrāti ir svarīgi, jo tie ir galvenais cilvēka enerģijas avots, savukārt kartupeļos esošās šķiedrvielas var palīdzēt uzlabot gremošanas sistēmas darbību, ātrāk sašķeļot uzņemto barību. Tāpat šķiedrvielas var palīdzēt regulēt normālu holesterīna un asinsspiediena līmeni.
Kartupeļu miza – vai mazāk veselīga?
Jauno kartupeļu vērtīgākie vitamīni un minerālvielas atrodas tieši kartupeļa mizā. Ja kartupelis tiek nomizots, tas zaudē lielāko daļu tajā esošo vērtīgo vitamīnu un minerālvielu, tāpēc tos ieteicams ēst ar visu mizu. Tāpat kartupeļu mērcēšana ūdenī pirms pagatavošanas var mazināt to uzturvielu daudzumu.
Mizā ir arī šķiedrvielas, kas var palīdzēt normalizēt vēdera izeju. Lai jaunais kartupelis saglabātu pēc iespējas vairāk svarīgo uzturvielu, to ieteicams vārīt vai cept cepeškrāsnī ar visu mizu, bez papildu taukvielām.
Cik daudz drīkst apēst?
Jaunie kartupeļi ir bagāti ar vitamīniem un minerālvielām, kā arī tajos ir maz tauku. Apēdot četrus līdz astoņus vidēja izmēra kartupeļus, iespējams uzņemt diennaktī nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu devu. Ēdienreizes var papildināt ar gaļu vai dažādiem svaigiem sezonālajiem dārzeņiem, piemēram, gurķiem vai tomātiem, lai ēdienkartē būtu ēdienu dažādība. Tāpat šobrīd sezonā ir dažādas sēnes, piemēram, gailenes, kurās ir B grupas vitamīni un D vitamīns.
Cukura diabēta pacientiem ieteicams pievērst īpašu uzmanību un konsultēties ar ārstu par jauno kartupeļu lietošanai uzturā, jo tie var paaugstināt cukura līmeni asinīs. Tāpat jaunos kartupeļus nav ieteicams ēst tiem cilvēkiem, kuriem ir alerģija pret kartupeļos esošo cieti.