• Jāņu siers vecāsmātes gaumē

    Uzkodas un salāti
    Laura Dumbere
    19. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Gvido Kajons
    Jāņu siera gatavošana, tāpat kā maizes cepšana, ir rituāls, kas prasa intuīciju, izjūtu un to gudro ziņu, kas saimniecei mīt pirkstu galos, ne galvā.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Personas
    ~1 kg siera
    Izmaksas
    Vidējas
    Sagatavošanās
    10m
    Pagatavošana
    30m
    Kopējais laiks
    40m
    4 vērtējumi
    5/5

    Lai pagatavotu sieru, būs nepieciešams:

    • 5 l tilpuma katls
    • tīrs caurduris
    • koka karote
    • svaigi pirkts marles audums (pārlocīts dubulti)
    • tīras bļodiņas vai lina drāna, kur pildīt siera masu

    Siera gudrības

    • Pienam jābūt treknam, pilnīgi svaigam un nepasterizētam.
    • Biezpienam jābūt iespējami skābākam pēc garšas. Un parasti skābāks ir vājpiena biezpiens. Protams, ir labi, ja tas nav pārāk sauss. Paciņu biezpienu izslēdzam no kandidātu loka!
    • Olu un sviesta daudzums. Jo vairāk sviesta un olu, jo mīkstāks un čaganāks būs siers. Jo mazāk labumu – jo sausāks un stingrāks, taču tas tiešām ir gaumes jautājums. Tas pats sakāms par sāli. Viena tējkarote – tas ir ļoti maigs siers. Divas – normāli sālīts. Trīs tējkarotes nozīmēs sāļu sieru, bet daudziem tieši tāds garšo.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē