- Uzkarsē pienu līdz 40 grādiem.
- Ļauj nedaudz atdzesēties un iedrupina raugu.
- Maisa, līdz raugs izšķīdis, tad ļauj maisījumam 5 minūtes atpūsties un raugam atdzīvoties.
- Pievieno cukuru un sviestu. Maisa, līdz cukurs un sviests izkusuši un maisījums viendabīgs, tad pievieno viegli sakultas olas.
- Pievieno sijātus miltus un, izmantojot mikseri ar mīklas maisāmo āķi, lēni mīca 20 minūtes.
- Raudzēšanai izmanto trauku ar vāku. Ieziež trauku ar eļļu vai kausētu sviestu un iekaisa miltus.
- Atstāj ledusskapī un 12 stundām.
- Nākamajā dienā izņem mīklu no trauka. Darba virsmu nokaisa ar miltiem un izrullē mīklu.
- Izmanto 2 apaļas formiņas – lielāku un mazu. Ar lielāko formiņu izspiež apaļus virtuļus, bet ar mazāko veido virtuļa cauro vidiņu.
- Cepampapīru sirsnīgi nokaisa ar miltiem un izvieto uz tā virtuļus, ievērojot atstarpes, lai būtu vieta rūgšanai.
- Ļauj uzrūgt vismaz 1,5 stundas. Virtuļi gatavi fritēšanai, kad palielinājušies apjomā un kļuvuši pufīgi. Piedurot pirkstu, mīklā saglabājas redzama iedobīte.
- Fritē neitrālā eļļā, uzkarsējot to līdz 180 grādiem. Ļauj atdzesēties uz papīra salvetēm.
- Glazūrai maisa augļu biezeni un pūdercukuru, līdz masa atgādina skābā krējuma konsistenci. Ja glazūra neliekas pietiekami bieza, pievieno papildu pūdercukuru.
- Kad virtuļi nedaudz atdzisuši, tos glazē, iemērcot sagatavotajā glazūrā. Dekorē ar pavasara ziediem.
- Visgaršīgākie virtuļi ir tad, ja ēdot nekavējoties. Nākamajā dienā tie būs zaudējuši gaisīgumu.
Padomi
- Svarīgi ļaut pienam atdzesēties līdz remdenam siltumam. Raugs ir dzīvs produkts – pievienojot to pārāk karstam pienam, tas zaudēs raudzēšanas spēju, un virtuļi nebūs mīksti un gaisīgi.
- Ne mazāk svarīgi ir ļaut sagatavotajiem virtuļiem uzrūgt.
- Sagatavojiet mīklu iepriekšējā vakarā un raudzējiet ledusskapī vismaz 12 stundas. Aukstā fermentācija palēnina rauga aktivitāti, mīkla rūgst lēnāk un rada dziļākas garšu nianses. Aukstu mīklu ir vieglāk rullēt un veidot.
- No mīklas atlikumiem, kas rodas pēc virtuļu izspiešanas, samīca mīklas bumbu un izrullē vēlreiz. Šoreiz izspiež apaļus virtuļus bez cauruma vidū. Šos virtuļus pēc fritēšanas, vēl karstus, apviļā cukurā.
- Fritējot groza virtuļus, līdz abas puses zeltainas. Paturiet prātā, ka pēc izņemšanas no eļļas tie vēl kļūs mazliet tumšāki, jo karstuma iedarbība mirkli turpinās.
- Glazūrai var izmantot jebkuru augļu vai ogu biezeni. Skābās ogas garšo lieliski. Varat gatavot glazūru ar pienu un pūdercukuru vai ar kausētu šokolādi un saldo krējumu.